Meteen naar de inhoud

Hoe bied je als thuisblijver steun aan een truffelreis-deelnemer?

Je geliefde, vriend(in), familielid of goede collega gaat deelnemen aan een truffelceremonie bij HOLY shit. Dit kan een intense en transformerende ervaring zijn die integratietijd nodig heeft. Na de ceremonie kan de deelnemer zich mogelijk nog enige tijd kwetsbaar voelen. Wat fijn dat jij er bent! Hier zijn enkele suggesties om hen te ondersteunen tijdens het integreren.
Door: Jenneke van Genechten

Wat is een truffelceremonie eigenlijk? Als je er geen ervaring mee hebt, kunnen we het ‘t beste uitleggen als een soort slaapfeestje overdag, waarbij alle deelnemers lekker op een matrasje liggen onder een deken met hun ogen dicht en in diepe meditatiestaat zakken na het nemen van een portie magische truffels. Dit zijn kleine knolletjes die zorgen voor een psychedelisch effect; het broertje van de paddo zeg maar. Alleen doen we dit niet ‘voor de trip’ maar omdat uit jarenlang wereldwijd onderzoek blijkt dat psilocybine, dat is de werkzame stof in de truffels die zorgt voor het psychedelische effect, een helend effect heeft op verschillende soorten bewust en onbewust trauma. Dat maakt dat mensen die zo’n innerlijke reis maken zichzelf, hun verleden en hun patronen beter leren begrijpen en vaak inzichten krijgen of toegang krijgen tot bepaalde emoties. Een sneltrein in je persoonlijke ontwikkeling dus. Alleen ligt er helaas nog vaak een taboe op het gebruik van psychedelica omdat mensen er angst voor hebben door een grootschalige mediacampagne in de jaren ’70 anti drugs door president Nixon. Er werd informatie verspreid via oa posters dat je brein wordt aangevreten en dat je in een kasplantje kunt veranderen. Laten we heel duidelijk zijn: dat is 100% NIET waar, ook niet voor de synthetische drugs. Maar plantmedicijnen zoals magische truffels doen zelfs nog minder schade aan je lever dan alcohol, en leggen in je brein juist nieuwe verbindingen en brengen heling. Geen reden tot angst dus, het is juist een prachtig medicijn. Het is alleen fijn als je daar ervaren begeleiding bij hebt zodat je je volledig veilig voelt om naar de diepte te kunnen zakken en hulp krijgt bij je integratie. Daarom komt je geliefde, vriend(in) of familielid dus naar ons. Geen zorgen dus, hij/zij is in goede handen! Maar na de ceremonie ben JIJ nodig. Wat kun je doen?

Luisteren
De avond direct na de ceremonie is het voor een deelnemer het beste om niet te uitgebreid te delen, maar liever te gaan douchen (energie afspoelen) en te gaan slapen. Zo kan de psilocybine nog doorwerken in de nacht en wordt de ervaring nog niet ingekaderd met te veel woorden. We begrijpen dat je misschien nieuwsgierig of bezorgd bent, maar weet dat het in het belang van de reiziger is om pas de dag erna – of wanneer hij eraan toe is – erover te vertellen. Neem de tijd om echt naar de ander te luisteren. Laat hem zijn ervaringen delen als hij dat wil, zonder oordeel. De een vertelt honderduit, de ander verwerkt zijn reis in stilte. Je hoeft alleen maar te zijn en uit te nodigen tot vertellen de dag erna.

Begrip tonen
Toon begrip voor de ervaringen van de deelnemer, zelfs als je ze misschien niet volledig begrijpt omdat je zelf niet thuis bent in de wereld van de plantmedicijnen of omdat het een warrig verhaal is dat nog een plek moet krijgen. Het werkt averechts om je eigen oordelen of onzekerheden over een dergelijke ceremonie op de ander te projecteren. Erken zijn gevoelens en emoties zonder te proberen ze te veranderen of te helpen interpreteren. Het kan gerust zijn dat er in de week na de ceremonie stukken naar boven komen die aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld in de vorm van herinneringen, geprikkeldheid, hoofdpijn (de dag erna) of andere fysieke ongemakjes. Help de ander eraan herinneren dat het erbij hoort en onderdeel is van veranderingen in zijn systeem. Geen zorgen, dit hóeft allemaal niet. Het kan ook zijn dat de deelnemer zich heerlijk en euforisch voelt!

Rust en ruimte geven
Geef de ander de ruimte om te rusten en te herstellen na de ceremonie. Respecteer hun behoefte aan stilte of tijd alleen. Dit is niets persoonlijks, maar heel normaal tijdens het integreren van een psychedelische ervaring. Wees geduldig en begripvol. Weet ook dat er nazorg is vanuit HOLY shit. en dat de deelnemer altijd kan uitreiken als er iets is of als er vragen zijn.

Praktische ondersteuning
Als je het fijn vindt om actief te ondersteunen, kun je helpen bij het creëren van een rustige omgeving, het bereiden van een lekker voedzaam maaltje en herinneringen geven aan het drinken van voldoende water (met een vitamine C supplementje) op de avond na de ceremonie en de dag erna. Het is ook heel fijn als de persoon die de innerlijke reis heeft gemaakt de ochtend na de ceremonie zonder wekker kan wakker worden en niet te veel hoeft te doen.

We willen nogmaals benadrukken hoe belangrijk je rol is als thuisblijver. Jouw steun en begrip kunnen een grote impact hebben op het integratieproces van de deelnemer. Als je nog vragen hebt over hoe je het beste kunt ondersteunen, stel dan hieronder je vraag! Indien je zelf interesse hebt in de werking van psilocybine en klein wilt beginnen, dan zou je deze microdosis module kunnen overwegen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:


 

0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish