Meteen naar de inhoud

Susan (36) wordt bewust alleenstaande moeder

Stel, je weet al van kinds af aan dat je niets liever wil dan moeder worden. Je bent echter de dertig voorbij en de perfecte vaders zijn dun gezaaid. Wat dan? Hallo, het is 2023, en je brengt het kind hartstikke stoer helemaal zelf groot! Susan (36) raakte in verwachting dankzij een zaaddonor en is helemaal klaar om te beginnen aan een nieuw leven als bewust alleenstaande moeder.
Door: Marieke Uiterwaal & Jenneke van Genechten

Voor de stralende Susan is haar zwangerschap een droom die uitkomt. Ze heeft altijd al een kinderwens gehad, en vorig jaar besloot ze dat ze geen partner nodig heeft om moeder te worden. “Ik ben toe aan een nieuwe levensfase. Ik zeg niet dat het makkelijk wordt – maar hé, hoeveel vrouwen doen het wel niet alleen? Om me heen zie ik voorbeelden van alleenstaande topmama’s, die het soms wel voor 99% alleen doen!” Zo’n beslissing geeft wel reacties van de buitenwereld. “Mensen die mij kennen, vinden dat het bij me past en hadden niet anders verwacht dan dat ik moeder zou worden, ook zonder partner. Andere reacties zijn minder enthousiast: ‘Straks sta je er alleen voor en heb je geen tijd meer voor jezelf.’ Dan denk ik: ik heb al zesendertig jaar voor mezelf gehad!”

Tinder voor zaaddonoren

Er zijn meerdere wegen die naar een zaaddonor leiden. Susan koos ervoor om de donorbank links te laten liggen en zelf op zoek te gaan. “Ik vond het belangrijk dat de donor niet gevaccineerd was. Dat kun je bij de donorbank niet aangeven vanwege de privacy.” Het werd een digitale zoektocht, die haar langs websites als One Wish leidde. “Dat is een soort Tinder voor zaaddonoren, met allemaal profielen van mannen. Daar heb ik rare gesprekken gehad – met mannen die het op de ‘natuurlijke manier’ wilden doen, of die hun genen zo perfect vonden dat het zonde zou zijn om ze niet door te geven.”

De juiste eigenschappen

Uiteindelijk vond Susan haar donor op Facebook. “Er bestaan besloten Facebookgroepen waar je je advertentie kunt zetten en kunt aangeven wat je belangrijk vindt.” Voor Susan was het belangrijk dat de donor licht haar en lichte ogen had. “Zo lijkt mijn kind straks het meest op mij. Hij heeft alleen maar een mama, dus het is fijn voor hem als hij daar wat herkenbaars in ziet.” De keuze viel uiteindelijk op een lieve, zorgzame man, die niet ver bij Susan vandaan woont. “Dat vond ik spannend. Komt hij niet te dichtbij? Wil hij niet te veel bij het kind betrokken raken? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik dit alleen doe! Maar hij wil gewoon dolgraag iemand aan een kind helpen. In zijn omgeving kent hij een koppel bij wie het niet wilde lukken om zwanger te raken, en hij weet wat een lijdensweg het kan zijn om een geschikte donor te vinden. Ik vind het mooi dat hij zich uit goedheid aanbiedt, en die goede eigenschap wil ik graag aan mijn kind geven.”

Raak!

Een donor vinden is één, maar daarmee ben je nog niet zwanger. Susan wilde niet geïnsemineerd worden in een kliniek. “Dat is mij te klinisch voor zo’n natuurlijk proces.” In plaats daarvan nodigde ze de donor bij haar thuis uit wanneer ze ovuleerde. “Dan trok hij zich terug op een van de slaapkamers. De eerste keer is het wel super ongemakkelijk, als hij naar buiten komt met zijn potje. Maar ik had van mijn eigen slaapkamer een veilige haven gemaakt, met wierook en een meditatiemuziekje. Eerst leek het me vies om zijn sperma met een spuitje bij mezelf in te brengen, maar op het moment zelf wil je het dan zó graag, dat het toch oké voelt.”

Al bij de tweede poging was het raak en had Susan een positieve zwangerschapstest in handen. Ze kon het eerst bijna niet geloven: “Ik wilde het zo graag, dat ik dacht dat ik streepjes zag die er niet waren! Het was gewoon een goedkope test van de Action. De huisarts overtuigde me: ‘Susan, ik kan niet meer doen dan je feliciteren.’” Als eerste vertelde ze het aan haar tweelingzus – per WhatsApp. “Ik leefde die eerste dagen in een waas; ik kon haast niet geloven dat het echt was. Heel bizar.” Een halfjaar later is het goed en wel tot Susan doorgedrongen: over een paar maanden kan ze haar kindje vasthouden. Ze geniet met volle teugen van haar zwangerschap. “Als ik voor de spiegel sta, olie op mijn buik wrijf of de kleine voel, dan denk ik: oh, daar is ‘ie! Ik ben enorm dankbaar.”

Niet écht alleen

Eenzaam is Susan zeker niet: haar vriendinnen, ouders en zussen steunen haar enorm. Toch is het soms emotioneel pittig dat ze geen partner heeft om deze periode mee te delen. “Soms ervaar ik een drempel om aan te geven dat het even niet lukt. Ik heb er toch zelf voor gekozen om het alleen te doen? Maar de lieve mensen om me heen zullen nooit zeggen dat ik het maar zelf uit moet zoeken.” Het is meteen de eerste wijze les die haar kind haar leert: om hulp vragen mag, of je nu wel of geen partner hebt. Susan mag dan wel bewust alleenstaande moeder worden, dat wil niet zeggen dat een man niet welkom is. “In zekere zin wordt daten er makkelijker op: ik hoef de druk van een kind niet langer bij de man te leggen.”

Tips voor vrouwen die ook bewust alleenstaande moeder willen worden heeft Susan ook. “Ga bij een BAM-groep op Facebook. Daar zitten allemaal vrouwen die het traject al hebben doorlopen en die je kunnen vertellen hoe het in zijn werk gaat. Ook belangrijk: luister naar je gevoel. Misschien past het niet bij het plaatje dat je altijd voor je zag om alleenstaande moeder te worden. Geef jezelf de tijd om dat plaatje los te laten en deze situatie te accepteren, dan begin je eraan met een goed gevoel.”

Ben je zwanger en kun je wel een beetje holistische ondersteuning gebruiken? Probeer deze begeleide meditatie eens. Je vindt dit interview ook live en uitgebreider in this podcast. 

HOLY babydance
Ook zwanger? Leuk voor na de geboorte: dansen met je kindje! Vanaf 3 maanden zijn jullie samen welkom bij HOLY babydance in Heerlen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Susan Bal
Susan Bal
1 jaar geleden

🙏🏻❤️🙏🏻❤️🙏🏻❤️

Kyra
Kyra
1 jaar geleden

Je gaat dat super doen! Prachtig om te lezen hoe je dit allemaal gedaan hebt en ik ben er zeker van dat je dit kindje een prachtig leven gaat kunnen bieden! Veel Liefs 😘

Susan Bal
Susan Bal
1 jaar geleden
Antwoord aan  Kyra

Dankjewel voor je lieve reactie🥰😘

Vivian
Vivian
1 jaar geleden

Hi Suzan,

Super jou verhaal is een inspiratie voor vele andere vrouwen.
Waarom niet, ik vind dit super stoer van jou, maar ik weet dat jij dit ook heel goed zal gaan doen. Dit kleintje zal een top mama krijgen.
Succes met de laatste loodjes en geniet van elk moment.

Lieve groetjes Vivian

Susan Bal
Susan Bal
1 jaar geleden
Antwoord aan  Vivian

Dankjewel voor de lieve reactie🥰❤️🙏🏻

Celine
Celine
1 jaar geleden

Super leuk Susan! Geniet, geniet, geniet.. ❤️

Misschien ook interessant:

Het yoni ei: connecten met je vrouwelijkheid

Een yoni ei is een edelsteen (vaak van jade of rozenkwarts) in de vorm van een klein kippenei die je inbrengt in je vagina. De edelsteen helpt daar met het oplossen van traumatische blokkades en emotionele spanningen. Bovendien helpt ze de bekkenbodemspieren sterker te maken, de vaginawand zachter en heelt ze de vagina, of yoni, na zwangerschappen. Eng idee? Helemaal niet! Het is dé manier om te connecten met je vrouwelijkheid. Helemaal onderaan vind je een superfijne oefening! Waar komt dit eigenlijk vandaan? Het woord ‘yoni’ betekent ‘vagina’ in het sanskriet. Ook wel ‘heilige tempel’ of ‘oerbron’. Met

Lees verder

 

8
0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish