Meteen naar de inhoud

Onze essentie en de lagen van onze identiteit

Als baby worden we geboren in onze diepste en meest primaire kernlaag van wie we zijn: de essentie. Al meteen komen we in aanraken met de mensen om ons heen, met alles wat hen omvat. We krijgen levenservaringen die allemaal een positieve of negatieve invloed hebben op die kern van ons zijn. Die ervaringen zorgen ervoor dat we allerlei laagjes om onze kern heen opbouwen door de jaren heen.
Door: Jenneke van Genechten

We ervaren onvermijdelijk hoe het is om verdrietig of boos te zijn in het contact met anderen. Van nature willen we onszelf beschermen, dus er komt een laagje over onze kwetsbare kern heen. Die negatieve gevoelens willen we immers niet meer voelen!

Veiligheid boven alles

Langzaamaan gaan we verhalen maken bij zo’n laagje, bijvoorbeeld dat we onveilig zijn (want mama liet ons vallen) of dat we niet goed genoeg zijn (want papa geeft geen aandacht). Dit zijn onze overtuigingen. Daar gaan we overlevingsmechanismen aan koppelen en langzaam gaan die over in normen en waarden. We ontwikkelen sociale vaardigheden vanuit onze vroege overtuigingen. Bijvoorbeeld: hoge punten halen op school als manier om waardering te krijgen. Of: anderen pesten uit zelfbescherming. We zoeken naar manieren om veiligheid te vinden onder deze overtuigingen én doen alles om te voorkomen dat de buitenwereld ze ziet.

Ver van de kern

Zo gaan we steeds meer geloven in onze eigen gedachten, waaraan vervolgens een gevoel en gedrag aan zit gekoppeld. ‘Ik ben geen liefde waard en dat maakt me verdrietig, dus als ik anderen please en belangrijker maak dan mezelf, dan krijg ik wél liefde en waardering.’ Zo worden de pleasers, pesters, emotioneel afgeslotenen, borderliners en critici op deze wereld geboren. Als we dan een leeftijd bereiken dat imago een rol gaat spelen, gaan we nóg verder af van wie we zijn in de kern, omdat we meestal het tegenovergestelde naar buiten willen laten zien dan wat onze overtuiging is. Kwetsbaarheden willen we immers zo veel mogelijk verbloemen. Wie de overtuiging heeft dom te zijn, zal extra hard leren. Wie de overtuiging heeft niet mooi te zijn, zal extra veel gaan sporten, et cetera.

De cirkel rond

Dit rugzakje slepen we een tijdje mee totdat we ouder worden en voelen dat er vanalles begint te knagen en we vragen gaan stellen. Zijn we wel echt gelukkig? Wie zijn we in de kern? Waarvan worden we eigenlijk blij? Dat is waar vaak het innerlijke werk begint en al die lagen stukje voor stukje weer worden afgepeld in de hoop bij de kern uit te komen. Wat zijn wij mensen toch een enig ras, niet? #circleoflife

Wat is jouw diepste overtuiging? Als je daar achter kunt komen, kun je beginnen met afpellen. En het is helemaal oké om daar hulp bij nodig te hebben. Dat is precies wat we doen in het Deep Dive traject!

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Luna: “Ik ben ineens alleenstaande ouder”

Wat doe je als je twee kinderen hebt in een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk, maar plots beseft dat dit niet het leven is dat je wilde? Luna S. nam het moedige besluit om verandering aan te brengen. Met lood in de schoenen belde ze haar echtgenoot om hem te vertellen dat ze wilde scheiden. En dan begint het pas…

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish