Meteen naar de inhoud

Holistisch omgaan met een verbroken relatie

Je relatie is over, en dat doet pijn ongeacht wie de knoop doorhakte. Iedereen heeft daarin z’n eigen manier van coping. Maar bestaat er een ‘juiste’ manier om je liefdesverdriet te verwerken? Klopt het advies van je vrienden wel als ze zeggen dat je vooral veel leuke dingen moet doen om het te vergeten? Of deze: “Zoek een nieuw liefje, dan ben je er zo overheen.” In dit artikel lees je tips vanuit een holistische point-of-view.
Door: Jenneke van Genechten

  1. Verwacht de moeilijke momenten
    Als je de break-upper bent (of wanneer het in samenspraak ging), gaan er momenten komen dat je zult twijfelen of je niet te snel bent geweest, of je wel het juiste hebt gedaan. Wees je eigen twijfels voor en schrijf op waarom je de keuze hebt gemaakt. Noem daarin ook specifieke situaties en hoe je je daarbij voelde. Als je de gedumpte partij bent, kun je eenzelfde brief maken. Het is dan waarschijnlijk lastiger de vervelende momenten te herinneren, maar ze zijn er.
    Je kunt jezelf triggers besparen door de ander een tijdje niet te volgen op sociale media. Doe wat goed voelt voor jou. Over het algemeen ga je in beide gevallen door een aantal fases heen die heel universeel zijn. Here leer je meer over die fases en kun je op een holistische manier door de break up glijden.
  2. Blijf bij wat je voelt
    Dit is misschien de moeilijkste uit de lijst, maar ook de belangrijkste. Het wegduwen van je emoties heeft geen zin, want het moet er hoe dan ook een keertje uit. Uitstel van executie. Je komt het snelst door deze fase heen door het te erkennen als een periode van rouw en verdriet en door ruimte te maken om met je gevoel te zijn. Sta jezelf toe verdrietig te zijn, een dagje extra vrij te nemen en te rouwen. Mediteren helpt daarbij, en stel jezelf af en toe de vraag: hoe voel ik me? Wat heb ik nodig?
    Leuke dingen doen is daarbij niet iets ‘slechts’ en kan heel fijn zijn, maar probeer daarnaast ook tijd te maken voor gewoon ‘zijn’, met jezelf en je gevoelens.
  3. Wees open
    Deel met je vrienden, collega’s en familie wat er speelt en hoe je je voelt. Het helpt te ventileren en begrip te krijgen over waarom je met een lang gezicht rondloopt. Sharing is echt caring!
  4. Reach out!
    Durf uit te reiken en te vragen om wat je nodig hebt. Ben je iemand die vooral ’s avonds eenzaamheid voelt; vraag dan aan je vrienden of ze je af en toe een lief berichtje willen sturen. Ben je vooral boos, zoek dan een maatje om mee te sporten/wandelen/praten. Voel je niet bezwaard; hier heb je vrienden voor.
  5. Verdrink niet in je eigen verdriet
    Het is verleidelijk de hele dag verdrietige muziek te luisteren en weg te kwijnen in depressieve gedachten over je verleden en toekomst. Om bij alles te denken aan de relatie of je eigen eenzaamheid. Stop! Je maakt het erger. Probeer óm te denken. Als je jezelf betrapt op de gedachte dat je alleen zult sterven, zeg dan letterlijk ‘Stop’ tegen jezelf en maak er iets positiefs van. Erken het als een angst- of rouwgedachte die er nu even bij hoort, maar die niet de waarheid is.
  6. Zorg voor jezelf
    Op de bank hangen met junkfood en/of alcohol en nachten doorhalen in de kroeg is níet wat je nu zou moeten doen. Dit is het ultieme wegvluchten van wat je voelt en staat haaks op nummer 2. Dat geldt ook voor overwerken, random seks, overmatig sporten en overmatig Netflixen. Alles wat je gebruikt om niet te hoeven voelen, werkt later tegen je. Het trekt je nog dieper in je dal. Kies er bewust voor om gezond te eten, op tijd naar bed te gaan, te mediteren en lief te zijn voor jezelf. Juist nú, heb jij jou nodig.
  7. Geen nieuwe relatie
    Wat is het heerlijk als een nieuw (tijdelijk) liefje ons de liefde en aandacht geeft die we zo missen. Maar ook dit is not the way to go. Je vult je leegte op met iets tijdelijks, dat het later nóg gecompliceerder kan maken. Je hebt het niet nodig om liefde bij een ander te halen; je hebt er zelf genoeg van voor een leger. Zorg eerst dat je blij bent met je eigen gezelschap en ik beloof je dat je niet eenzaam zult sterven.
  8. Het is geen weggegooide tijd/energie
    Het. Had. Zo. Moeten. Zijn.
    Vind troost in die gedachte: het had zo moeten zijn. Jullie waren bij elkaar met een reden; jullie hadden iets van elkaar te leren. En jullie zijn nu ook uit elkaar met een reden. Soms zie je die reden pas jaren na het eindigen van de relatie. Maar weet dat als het zo moet zijn, jullie wel weer samen komen. Alleen niet nu.
    Het is geen weggegooide tijd en energie die je hebt geïnvesteerd; zie het als een investering in jezelf. Je hebt iets geleerd. Je bent gegroeid. Deze persoon was nodig in je leven en jullie hebben ook leuke momenten gedeeld. Geniet van die momenten; sla ze ergens op in je hart en weet dat niemand anders die momenten heeft gehad zoals jij ze hebt beleefd. In the pocket!
  9. Gun jezelf tijd
    Dwing jezelf niet er volgende week klaar mee te moeten zijn. Er is geen regel voor hoe lang iemand nodig heeft om het los te laten, behalve dat je je tijd mag nemen. Het is oké dat er zelfs na een jaar (of langer!) soms een droom of herinnering voorbijkomt. Dat mag er allemaal zijn. Het is oké dat je zelfs na lange tijd wordt geraakt als de ander een nieuwe partner heeft. Alles vervaagt met de tijd. Vergeet alleen niet te leven in de tussentijd.
  10. Vergeef
    Vergeef jezelf en vergeef de ander. Wanneer en hoe je dat doet, is aan jou, maar het is de beste manier om de relatie uiteindelijk los te laten. Je deed wat je kon, of je kon even niet anders. En de ander is ook maar het product van zijn/haar opvoeding.
  11. Noem het niet je ex
    Want als het jouw ex is, is de ander nog altijd iets van jou.
 

Hulp nodig met je hartenpijn? Overweeg de online module Liefdespijn op HOLY shit. Academy of doe live mee aan een van de HOLY coaching trajecten.

1 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Ondernemer in de zorg? Misschien val jij onder de WKKGZ.

Als ondernemer in de (psychische) gezondheidszorg is het laatste wat je wilt een klacht die over je wordt ingediend. Dat wil je niet voor je bedrijf, voor jezelf, of voor je cliënt. Toch is het iets dat iedereen zou kunnen gebeuren, en dan ben jij gelukkig goed voorbereid. Waarschijnlijk val jij namelijk onder de WKKGZ.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish