Ken je dat gevoel, dat je gewoon iets ‘weet’ zonder dat je de tijd hebt gehad om erover na te denken? Dit kan een bepaald voorgevoel zijn of een stemmetje in je hoofd dat je laat weten of iets wel of niet goed voelt. Dat is dus je intuïtie die jou iets wilt vertellen. In deze tijden waarin we vaak veel te veel in ons hoofd zitten en ons denken wordt beïnvloed door de media, de maatschappij en de mensen om ons heen is het ontwikkelen van je intuïtie een belangrijk stukje zelfontwikkeling.
Door: Michelle Kroonen
Het woord intuïtie betekent innerlijk zien in het Latijn. Via je intuïtie krijgt jouw bewuste zelf boodschappen door van je onderbewuste. Je intuïtie uit jouw diepste verlangens, wat het dus enorm waardevol maakt om er aandacht aan te geven. Dit wil niet zeggen dat je bij elk lichamelijk signaal je leven overhoop moet gooien, maar een fijne balans tussen intuïtie en ratio is heel waardevol.
Vertrouw op je gut feeling
Waar zit je intuïtie eigenlijk? Sluit je ogen en adem eens een paar keer diep in door je mond, uit door je neus. Voel met aandacht waar jouw intuïtie zit als je het zou moeten aanwijzen. Er is geen goed of fout, maar er is een grote kans dat je met je handen naar je (onder)buik gaat. Het is dan ook niet voor niets dat we het vaak over ons onderbuikgevoel hebben als we iets voelen aankomen. Ons lichaam is een bijzonder instrument dat ons heel duidelijk allerlei signalen geeft vanuit onze intuïtie.
Ik volg vandaag mijn intuïtie
Stap voor stap je dag steeds intuïtiever invullen? Dat kan! Volg onderstaande tips om deze mooie tool te integreren in je dagelijks leven:
- Zet aan het begin van de dag heel bewust een intentie dat jij die dag (of voor zolang het nodig is) keuzes gaat maken vanuit jouw intuïtie. Hoe vaker je deze intentie herhaalt, hoe krachtiger het is. Formuleer je intentie bijvoorbeeld zo: ‘Ik volg vandaag mijn intuïtie’.
- Begin met een vrije dag die je in je agenda als ‘intuïtiedag’ noteert. Zorg ervoor dat er helemaal niets gepland staat op deze dag. Pas als de dag start, maak je je eerste intuïtieve keuze. Wat heb jij vandaag nodig? Wat zou je dag echt helemaal geweldig maken? Misschien wil je iets leuks gaan doen, of een taak van je to do lijst afstrepen.
- Als je de eerste taak/activiteit hebt afgerond, plan je een ‘witje’ in. Een witje is een activiteit waarvoor geen concentratie nodig is, zoals een lekker kopje thee, een wandeling, het uitruimen van de vaatwasser, etc. Door af te wisselen met deze activiteiten, geef je jezelf de tijd en ruimte om uit je hoofd te komen. Vertrouw erop dat je intuïtie zich dan ook beter laat horen, waardoor goede ideeën en spontane ingevingen tot uiting komen. Tijdens het witje bedenk je dus ook pas de volgende taak. Zo vul je je dag afwisselend met taak A – witje – taak B – witje – etc.
- Voeding is een belangrijk onderdeel van je dag. We eten immers meerdere keren per dag en het geeft ons energie én genot. Ook hierbij kun je intuïtief keuzes maken en luisteren naar de behoeften van je lijf. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen. Check meerdere keren per dag bij jezelf in en stel jezelf de vraag wat je lijf nodig heeft aan voeding. Doe dit overigens niet als je al erge honger hebt of in de supermarkt staat, dit leidt jou af van je echte gevoel.
- Sta eens stil bij wanneer je eet. Doe je dit op bepaalde tijden omdat dat zo hoort of heb je op die momenten echt honger? Intuïtief eten is eten zoals een klein kind het zou doen, puur op gevoel en vertrouwend op honger, dorst en ‘genoeg’ signalen. Het vergt wat oefening, maar ook wij als volwassenen kunnen dit weer leren.
- Als het je gelukt is om je vrije dag intuïtief in te vullen, kun je het daarna proberen met een niet al te drukke werkdag. Check aan het begin van de dag je taken en to do’s en ga daarna intuïtief weer aan de slag. Geef ook hier jezelf regelmatig een time-out.
- Vanuit niet al te drukke werkdagen, kun je ook drukke werkdagen intuïtief invullen. Op deze manier integreer je het steeds meer in je dagelijks leven. Natuurlijk snappen wij ook dat je niet altijd volledig je dag zelf kunt bepalen, bijvoorbeeld als je in loondienst werkt of kinderen hebt. Maar vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt!
- Sociale verplichtingen zoals verjaardagen en werkborrels maken ook onderdeel uit van je vrije dagen en werkdagen. Ga je ergens naartoe omdat je daar zelf echt naartoe wilt of om een ander een plezier te doen? Sta daar bewust bij stil en voel de ruimte om nee te zeggen.
Wees lief voor jezelf
Intuïtief je dag invullen is best even wennen. Je hoofd gaat er waarschijnlijk meerdere keren per dag met je vandoor en je hebt wellicht de neiging om de hele dag naar je smartphone te grijpen. Probeer het stap voor stap te integreren, het hoeft niet allemaal in één keer. En onthoud; hoe vaker je het doet, des te meer je op je intuïtie gaat vertrouwen én hoe gemakkelijker het dus wordt.
Ben je er klaar voor om jouw dagindeling weer helemaal in eigen handen te nemen? Dan is de module Meer tijd in je dag van de HOLY. Shit Academy iets voor jou!