Meteen naar de inhoud

Kambo: het heilige kikkermedicijn

Het bekendste verhaal over de oorsprong van Kambo is dat van de Kaxinawá stam in Brazilië. De hele stam werd ernstig ziek, en hun medicijnman wendde al zijn medicinale planten aan om hen te helpen. Niets werkte, en wanhopig ging hij, onder invloed van een hallucinatoire plant, het woud in. Daar ontmoette hij een vrouwelijke spirit. Ze droeg een kikker in haar handen, en liet de man zien hoe hij voorzichtig het witte goedje van de kikker kon halen, en hoe hij het moest toedienen. Zijn stam was gered, en na zijn dood leefde de medicijnman voort in de kikker, om de gezondheid te bewaken van eenieder die het bos beschermde.

Dat was duizenden jaren geleden in de Amazone, maar je hebt geen vliegticket of tijdmachine nodig: tegenwoordig kun je ook in Nederland een Kamboceremonie boeken. Kambo is legaal, maar doe wel je research en kies een aanbieder die weet wat hij doet. Een verantwoordelijke ceremonieleider screent deelnemers, want door zijn heftige side-effects is kambo niet geschikt voor mensen met bijvoorbeeld hartproblemen.

“Een paar jaar geleden werd ik gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme. In de reguliere zorg is Lyme amper te behandelen, dus ik zocht een holistische oplossing. Naast frequentietherapie koos ik voor kambo. Kambo is een intense fysieke en spirituele detox die erom bekendstaat te helpen bij onder andere Lyme.”
Jenneke van Genechten

“Poortjes” 

De methode van aanbrengen van Kambo verdient wat extra uitleg. Met een brandend, of eerder gloeiend stokje wordt het eerste dunne huidlaagje gebrand. Er ontstaat een blaartje, waarna het toplaagje voorzichtig wordt afgeschraapt. De ontstane gaatjes noemt men ook wel poortjes, waardoor de Kambo het lichaam kan binnentreden. Bij vrouwen wordt doorgaans gestart met drie puntjes, bij mannen met vijf. Ben je ervaren of wil je meer effect voelen, kan dit worden uitgebreid tot zeven of negen. De gedroogde Kambo wordt gemengd met water en in bolletjes op de poortjes gelegd. Op die manier treedt het direct je lymfesysteem binnen waardoor de effecten snel merkbaar zijn. Vanwege het wisselen van je cellen elke maand wordt overigens aangeraden de Kamboceremonie binnen achtentwintig dagen te herhalen, en daarna nog eens. Door het volgen van deze moon cycle geef je al je nieuwe cellen een reboot.

“Ik had geen hallucinaties van Kambo; het gaat vooral om het fysieke en mentale ontgiften. Het enige wat je kunt doen is erbij blijven, je moet/mag er doorheen. Mijn eigen les ging over me ‘te veel’ voelen. Dat heb ik losgelaten door het letterlijk uit te spugen. Bij veel plantceremonies staat overgeven letterlijk voor overgave.”
Jenneke van Genechten

De neveneffecten

Kambo nemen doe je niet voor de lol. Het is een cleanse voor je lichaam en behoorlijk intens. Het voordeel van Kambo: het is van korte duur. Het hele proces duurt zo’n anderhalf uur, waarvan je meestal alleen het eerste halfuur last hebt van de bijverschijnselen. Het begint met een warme sensatie in je lijf en je hart gaat sneller kloppen. Soms ontstaan er zwellingen in je gezicht, en dan vooral in je lippen, ogen en oorlellen. Dit fenomeen genaamd ‘frog face’ is geen reden tot zorgen, het trekt vanzelf weer weg. Heb je er last van, dan helpt het om gedurende het proces zoveel mogelijk je hoofd omhoog te houden. Komt de zwelling toch, dan kun je eerst een warme handdoek tegen je gezicht te houden, om bloedvaten te openen zodat het vocht wegtrekt, en daarna een koud kompres. Maar geen zorgen: je begeleider weet wel wat te doen. De misselijkheid die volgt, hoort er echt bij, is zelfs deel van het proces. Je krijgt daarom ook een emmer om tussen je benen te houden, of om op handen en knieën voor te zitten.

“Qua intensiteit vond ik dit persoonlijk toch wel een 10-op-10, in vergelijking met andere medicijnplanten zoals bijvoorbeeld San Pedro. Aan de andere kant sta je, als je eenmaal uitgerust bent, binnen een paar uurtjes weer buiten. Ik heb jaren gezegd dat ik dit nooit zou doen, maar opeens voelde ik dat het nodig was. Als de kikker je roept, is het je tijd.”

Jenneke van Genechten

Is het niet zielig voor die kikker?

De medicijnmannen en vrouwen zien de kikker als heilig en die wordt in hun beleving ook met respect behandeld (en achteraf altijd vrijgelaten). Nu is onze Westerse kijk hierop heel anders dan die van de bewoners van het regenwoud. De dieren laten zich gemakkelijk oppakken omdat ze weinig natuurlijke vijanden hebben, maar worden in sommige gevallen aan een stokje gebonden en bij vuur gezet, zodat ze meer van hun gifstof produceren. Voel voor jezelf wat je hiermee wilt en weet dat wat je voelt oké is.

Wat je eruit haalt

Kambo kan helpen mentale problemen zoals depressie, angsten en verslaving te verlichten, maar ook hulp bieden bij infecties, reuma, diabetes en chronische pijn. Ondanks dat Kambo geen hallucinaties veroorzaakt, geven gebruikers wel vaker aan dat ze een (tijdelijke) verschuiving in hun waarneming van de werkelijkheid ervoeren. Op die manier kregen ze nieuwe inzichten op vraagstukken in hun leven.

Bij HOLY shit. geven we geen kamboceremonies, maar we hebben wel partners waarnaar we je kunnen verwijzen zoals Healing2Remember. Je kunt bij ons wel terecht voor een HOLY truffelceremonie.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Waarom ik verliefd werd op sharing circles

Jullie horen me continu brabbelen over ‘sharing circles’, maar waar heeft ze het toch over? 😉 Een sharing circle is een samenkomst van mensen die in een cirkel zitten (hangen/liggen) en open durven te zijn over wat er écht speelt in hun leven. IEUW. Waarom in godsnaam? En zit je dan voodoo te doen enzo? Nee, flappie. Geen voodoo of andere hekserij. Het is vrij down to earth eigenlijk. En waarom? Omdat het een prachtig proces is voor jezelf en voor de rest van de groep. Ik leg het uit.  Als je eenmaal bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling,

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish