Meteen naar de inhoud

Feng Shui: Maak je huis (én jezelf) zen

Feng Shui (spreek uit: Fang Sjweej) betekent letterlijk ‘wind en water’. Deze eeuwenoude oosterse leer geeft tools om je leefomgeving zo in te richten dat levensenergie, ook wel chi genoemd, lekker stroomt. Om dit te bereiken moet er een evenwicht ontstaan tussen de vijf elementen: vuur, aarde, water, metaal en hout. Deze elementen zijn yin, (rust en introvert) yang, (warmte en extravert) of beide.
Door: Pat Duykers

“Vergelijk Feng Shui met acupunctuur,” zegt Feng Shui-expert Julie de Ronde. “Eerst kijk je naar de energiestroom, waar en waardoor er blokkades zijn. Je prikt een naaldje waar energie stagneert en zo ontstaat er balans.” Zo werkt het ook met je leefomgeving, waarvan de invloed op je welzijn groot is. Een holistische kijk op wonen en leven, stemt jou en je huis perfect op elkaar af. Met deze HOLY tips zen jij je huis als een pro!

1. Stel jezelf centraal

Ga eens na hoe je je voelt thuis. Waarschijnlijk overheerst dit gevoel ook in je leven. Deze meditatie kan je daarbij helpen. Welk gevoel wil je meer of minder toelaten? Ontdek wat stoort en anders moet. Wat zijn jouw levensdoelen en wensen? Geeft je huis de rust en ruimte om hieraan te werken?

2. Maak een moodboard

“Open een willekeurig tijdschrift en plak alles wat je blij maakt op een moodboard,” vertelt Julie. “Inzicht in jezelf is de eerste stap naar rust. Staat je board vol met natuur, maar ontbreekt dit thuis? Speel hierop in bij de inrichting.”

3. Nodig chi uit

Chi komt binnen bij je voordeur. Creëer een warm welkom met een werkende bel, een gezellig bloemetje en een vrij pad naar je deur. Claim dat mooie plekje op de wereld – jij mag er zijn! Hang een duidelijk naamplaatje en huisnummer op. Oh, en ban voordeur-skippers: onverwacht bezoek via je achterdeur belemmert je relaxgevoel.

4. Leven in de brouwerij

“Miauw!” Je knorrende kat of bluppende goudvis geeft instant een ‘welcome home!’-gevoel. Huisdieren zijn helers en brengen evenwicht. Gezonde planten zijn een bron van levende chi. Ze horen bij het hout-element dat staat voor groei en familiegeluk. Verzorg ze goed!

5. Creëer routines

Frustratie! Wéér bestormen je kids met drekkige laarzen de rommelige woonkamer.
Julie: “Rituelen en routines geven meer rust, door frustraties uit huis te halen. Maak afspraken: laarzen uit bij de voordeur, opruimen na het avondeten. Besef dat het héle gezin verantwoordelijk is voor het creëren van een fijn thuisgevoel.”

6. Een lege to do-lijst

Mag er toch eens iets rondslingeren of ligt de lat hoog? Je huis herinnert je vaak aan alles wat nog je nog moet doen (yang). Ontdoe je van to-do’s, creëer rust, ruimte en helderheid (yin). Zet die volle wasmand uit het zicht of maak van de nood een deugd: sokken-memory is een gezellige gezinsactiviteit!

7. Spoor slechte trillingen op

Elk voorwerp in huis heeft een trilling. Sta bij elk voorwerp stil en word je hiervan bewust. Bad-vibes spot je sneller, zoals die vaas van je nare ex. Negatieve associaties vormen bad energy, ban die vaas dus snel! Feng Shui gaat over lévensstroom, dump doodse dingen. Ja, ook die kassiewijle droogbloemen. Gooi kapotte spullen weg, deze staan symbool voor armoede. Zeg nee als ma te veel gratis supermarkt-spaarartikelen bij je dropt. Laat geen schuldgevoel toe, jíj voert de regie over jouw casa.

8. Weg met trends

Ze komen, ze gaan: trends. Jíj blijft. Laat je inspireren, maar blijf bij jezelf! Wat maakt je écht blij, wat gebruik je écht? Dit is de sleutel voor een duurzaam ‘rainbows and butterflies’-leven.

9. Niet zo streng voor jezelf!

“Feng Shui gaat niet over keiharde regels of iets niet mogen, maar over intuïtie en gevoel. Als iets vanuit Feng Shui wordt afgeraden, maar het voor jou goed voelt, komt het tóch uit een goede energie. Als je vertrouwt op jezelf en je eigen gevoel, maak je de juiste keuzes!”

De ceremonieruimte van HOLY shit. is ook Feng Shui- ingericht. Kom here gerust eens de sfeer voelen bij een ademcirkel of truffelceremonie.

Meer over Julie de Ronde lees je here.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] voor zorgen dat je nabestaanden geen onnodige troep erven, kun je al eens beginnen met het Feng Shui inrichten van je […]

Misschien ook interessant:

Doula: emotionele ondersteuning bij je bevalling

Lang bestond er in Nederland geen emotionele ondersteuning specifiek voor zwangere vrouwen en hun partners maar gelukkig is er zo’n soort concept overgewaaid uit Amerika en Engeland: een doula. Een doula is een begeleidende hand, vaak een vrouw, die jou ondersteunt tijdens je zwangerschap en bevalling. Het is niet hetzelfde als een verloskundige, die is er voor het medische gedeelte. Een doula staat je bij en denkt mee over keuzes. Zwangerschappen kunnen namelijk best eng lijken en dat staat een goede emotionele voorbereiding in de weg. Desiree Duijzings (42), ofwel Doula Dees, helpt sinds 2019 zwangere vrouwen om

Lees verder

 

1
0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish