Meteen naar de inhoud

Plan van aanpak: Dealen met je eetprobleem

Hoppa! De helft van het werk zit er al op. Je hebt namelijk én erkend dat je een eetprobleem hebt, én je voelt dat je er iets mee wil doen. Erkenning en motivatie zijn de twee key ingedients voor heling. Maar hoe verder nu?

Voordat je een kant-en-klaar plan van aanpak krijgt voorgeschoteld is het belangrijk om in te zien dat gestandaardiseerde protocollen wel een leuke basis kunnen bieden, maar nooit jou als persoon zien voor wie je bent. Een kant-en-klaar plan is er dus niet, want jouw problematiek is persoonsgebonden. Elk probleem is namelijk anders: de één is angstig om te eten, de ander is verslaafd aan eten, de derde heeft er een haat-liefdeverhouding mee. Of een combinatie, of iets heel anders. En misschien deal jij er al je hele leven mee dat je stiekem snoept, terwijl je buurvrouw ineens sinds een maand niet meer fatsoenlijk eet omdat ze wil afvallen. Hoe het ook zij: eten is een veelvoorkomende manier om controle uit te oefenen over andere situaties. En elk eetprobleem, hoe klein of groot (in jouw ogen) ook, verdient het serieus te worden genomen.

Waaróm heb ik een eetprobleem?

Het komt erop neer dat je niet oprecht kunt genieten van eten. Anders was er immers geen probleem. Misschien geniet je er wel van op het moment dat je het eet, maar erna niet meer. Er zit dus een stem in jou die je vertelt dat je niet mag genieten van eten, bijvoorbeeld omdat je jezelf te dik vindt, of omdat je honger een fijn gevoel vindt, of omdat je zo gezond mogelijk wil leven, of…
Het achterhalen van de reden is belangrijk in je helingsproces. Stel jezelf een paar keer achter elkaar de waarom-vraag. Waarom eet ik te veel? Waarom heb ik eetbuien? Waarom durf ik niet te eten?
 En vraag bij het vinden van een antwoord opnieuw ‘waarom’ dat dan zo is. Zo kom je bij de kern: waarom heb ik een eetprobleem? Waar komt het vandaan?

Gebrek aan Zelfliefde

Antwoorden die je hebt bedacht zullen vaak in de lijn liggen van ‘Ik vind mijn lichaam niet mooi’ of ‘Ik vind mezelf niet goed genoeg’ of ‘Ik wil niet aankomen in gewicht’ of ‘Ik vind het fijn ergens de controle over te hebben’. Ook als het iets heel anders is, is dat prima, maar wat we vaak zien is dat een gebrek aan zelfliefde de onderliggende oorzaak is van een eetprobleem of eetstoornis. 
Daarmee bedoelen we dat je jezelf niet volledig accepteert zoals je bent. Dat er een innerlijke criticus is die zegt dat je niet goed bent zoals je bent, of dat nou lichamelijk of mentaal of emotioneel is.
Wat een zonde! Van jou is er op deze hele wereld immers maar één. Er is maar één persoon die jouw lichaam zou kunnen dragen. Er is maar één persoon die de rol kan vervullen waarvoor jij op deze bol bent gezet. Als jij die persoon niet goed genoeg vindt, of niet leuk of mooi of slim genoeg, hoe kan die persoon zich dan ontwikkelen tot zijn/haar hoogste potentie? 
Iedereen is hier met een reden, ook al weet jij jouw reden misschien nog niet. Stel dat het jouw rol is om andere mensen te helpen, op wat voor manier dan ook. Hoe kun jij anderen het meest optimaal helpen? Door jezelf te ontwikkelen tot je hoogste potentie, dus tot je beste ik. En hoe word je je beste ik? Door je ‘ik’ niet alleen te accepteren, maar enorm lief te hebben! Alleen dan kun je emotioneel, fysiek en spiritueel groeien tot de beste versie van jezelf. Zelfliefde is écht de basis van alles.

De relatie met je lichaam

Vaak weten we niet waar het gebrek aan zelfliefde vandaan komt. Is het iets uit onze opvoeding of jeugd, is het iets lichamelijks, heeft iemand ons ooit gezegd dat we het niet waard zijn om van te houden?
 Geen zorgen als je het antwoord hierop niet weet. Sommige mensen hebben geen zin om in hun verleden te spitten en de echte kern te achterhalen, maar anderen ook wel. Als je er het fijn vindt om hier samen in te duiken tijdens een coaching sessie, ben je welkom. Misschien brengt het voor jou de heling die je nodig hebt als je weet waar de kern van je probleem ligt.
Maar nu: we wéten inmiddels dat het schort aan zelfliefde, op welke manier dan ook. We weten ook dat we ons lijf tekortdoen door het voedingsstoffen te ontzeggen, door er rare pillen in te stoppen, door elke dag tegen dat mooie lijf te zeggen dat het niet goed genoeg is. Dat lijf werkt namelijk 24/7 voor jou en doet zo goed mogelijk zijn/haar best om je te dienen. Alles wat het terugkrijgt, is negativiteit. Niet wat je noemt een fijne relatie! Stel je voor: een kind heeft liefde nodig van z’n moeder, maar de moeder stuurt het weg en zegt dat het niet goed genoeg is voor liefde. Dit pijnlijke scenario is wat jij elke dag je lijf aandoet. Tijd om er verandering in te brengen.

Nieuwe routes in je brein

Zelfliefde ontwikkel je niet van vandaag op morgen. Dat heeft tijd, aandacht en liefde nodig, net als een zaadje van een mooie bloem. De enige manier om een blijvende verandering in je leven door te voeren, is door er dagelijks wat aandacht aan te geven. De ene dag wat meer, de andere dag wat minder. Want zo gaat het leven. Wil je ergens vanaf? Neem er dan een abonnement op.
In dit geval heb je dertig dagen nodig om een verandering in je brein te realiseren. Je kunt je namelijk voorstellen dat oude patronen diep in je systeem zijn gekerfd. Wetenschappelijk blijkt dat je een patroon langzaam kunt veranderen na zo’n 30 dagen. Zo lang heeft je mind dus nodig om een nieuwe mening te vormen over je lichaam. Minstens.

En verder vanaf daar

De dertig dagen van je abonnement zijn ingegaan op het moment dat je de eerste zelfliefde-opdracht uitvoert die je ontvangt via HOLY shit. Gefeliciteerd met je abonnement! Soms is dat een kleine opdracht, soms eentje die wat meer tijd in beslag neemt. Daarom krijg je elke week zeven opdrachten die je zelf mag indelen: eentje per dag. Let maar eens op hoe jij je voelt als na dertig dagen zelfliefde ineens je abonnement afloopt…
De eerste drie opdrachten krijg je al van ons cadeau. Dan kun je alvast aan de slag. Daarna kun je ofwel zelf elke dag iets doen om je lichaam te eren, óf je doet mee aan de 27-dagen challenge van HOLY shit. Dit kost je €80,- inclusief een Skype- of één-op-één coachingsessie van 90 minuten met erkende, holistische coach Jenneke van Genechten.
Hier komen de opdrachten voor de eerste drie dagen:


Dag 1. Zelfliefde meditatie

Zorg dat je niet gestoord kunt worden, zet eventueel meditatieve muziek op en creëer een fijne sfeer. Ga liggen en sluit je ogen. Geef nu elk lichaamsdeel liefde en aandacht door het even aan te raken of ermee te bewegen en te zeggen: “dankjewel dat je er bent, ik hou van je zoals je bent” (of zelf invullen). Begin bij je voeten en werk langzaam omhoog. Dit mag rustig een kwartier of langer duren.

Dag 2. Bedankbrief voor je lijf
Schrijf een bedankbrief aan je lichaam. Hier vind je een voorbeeldje.

Dag 3. Hartjes tekenen

Ga voor de spiegel staan zonder kleding en teken met een stift hartjes op alle plekken van je lichaam die je niet onvoorwaardelijk liefhebt. Op alle plekken die wel wat extra liefde kunnen gebruiken.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Feng Shui: Maak je huis (én jezelf) zen

Feng shui is een eeuwenoude oosterse leer, die je helpt je huis zo in te richten dat levensenergie (chi) lekker stroomt. De ceremonieruimte van HOLY shit. is er alvast klaar over. Lees verder om te leren hoe jij de energie in jouw woning lekker laat flowen.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
en_GBEnglish