Meteen naar de inhoud

Ayahuasca: diep duiken in de krochten van je ziel

Inmiddels word je ermee doodgegooid: ayahuasca. Het gebruik van deze hallucinatoire zielenplant is een eeuwenoude traditie van indianenstammen uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden. Het drankje kan je inzichten geven in jezelf, helpen met het gevecht tegen depressie of angststoornissen en je op allerlei andere vlakken de goede kant op sturen. Dat kan soms best een flinke schop onder je kont zijn, maar als je de roep van ayahuasca voelt, ben je blessed. Uiteraard doken wij zelf ook in de krochten van ons zieletje met ‘madre Ayahuasca’.
Door: Anne Koreman

Ayahuasca is een plantmedicijn in de vorm van een thee, dat gebrouwen wordt van twee planten. De Psychotria Viridis en de Banisteriopsis Caapi liaan worden urenlang gekookt tot een dikke, donkerbruine substantie. De liaan bevat van nature het hallucinatoire middel DMT, maar omdat je lichaam dit niet vanzelf opneemt wordt de Viridisplant toegevoegd. Ayahuasca is niet verslavend en lijkt juist te helpen tegen verslavingen. Er worden verschillende andere samenstellingen gebruikt en de thee krijgt daardoor ook verschillende namen (bijvoorbeeld Anahuasca), maar bovenstaand is het officiële recept uit de Peruaanse jungle.

Onze Jenneke is natuurlijk de plantmedicijnkoningin en nam in 2015 deel aan haar eerste aya-ceremonie.

“Zodra ik erover las, wist ik dat ik dit moest doen om op onderzoek uit te gaan naar mijn zielsmissie en het loslaten van oude pijnen. Ik voelde aanvankelijk wel weerstand tegen de bijwerkingen, maar als je dat kunt loslaten is wat je er (voor de rest van je leven) voor terugkrijgt het dubbel en dwars waard.”
Jenneke van Genechten

Get ready 

Ayahuasca ga je niet zomaar even uitproberen. Sowieso neem je dit middel nooit alleen: doe je research en kies een ervaren begeleider die je kan helpen op het moment dat je in traumastukken terecht komt. Daarnaast vraagt zo’n ceremonie om een beetje voorbereiding. De week voordat je ayahuasca neemt volg je een speciaal dieet, om je lichaam te reinigen. Skip dan onder andere vlees, koolhydraten en suikers en alcohol, maar ook citrusvruchten en pinda’s. Elke aanbieder zal er ietwat andere ‘regels’ op na houden. Om je energielevels te balanceren is het raadzaam in de dagen voor je ceremonie prikkels te vermijden, dat wil zeggen: mensenmassa’s, social media maar ja, ook… orgasmes.

“Ayahuasca liet me alles voelen dat niet in woorden uit te drukken is. Ik ben zwanger geweest van mezelf en opnieuw geboren, ik heb door het heelal gezweefd, elke cel van mijn lijf gevoeld, ik heb antwoorden gekregen op onnoemlijk veel vragen, ik heb gesproken met mijn overleden opa en ik heb mijn innerlijke kind ontmoet.”
Jenneke van Genechten

De ceremonie

Hoe een ayahuascaceremonie eruitziet, verschilt per organisatie. Doorgaans ligt iedereen op een matras, onder een deken met een oogmasker op. Na voorbereidende oefeningen of een meditatie drink je de thee en vanaf daar duurt het zo’n vier tot acht uur.

Veel gebruikers ervaren vrij intense fysieke neveneffecten van ayahuasca. Het (letterlijke) overgeven kun je echter ook zien als bevrijdend; het loslaten van oude shit. Ook angstgevoelens komen wel eens bovendrijven tijdens de trip, maar deze kun je zelf reguleren door goed naar je buik te ademen. Weet dat het oké is, en dat je veilig bent. Of je vraagt natuurlijk hulp aan een van de begeleiders. Ayahuasca is overigens sinds oktober 2019 illegaal in Nederland. Op sommige plaatsen gebeurt het nog onder de radar, en in landen als Portugal wordt een oogje toegeknepen.

“Ik ben dankzij ayahuasca zelfverzekerder geworden en kan volledig op mijn intuïtie vertrouwen. Ik durf vrijer te spreken, pieker minder en hou meer van mezelf en van het leven. Ik voel beter wat mijn lijf nodig heeft en ik ben gaan doen wat ik hier op aarde kom doen en dat is mensen onderwijzen in holisme en helpen zichzelf te begrijpen en te helen.”
Jenneke van Genechten

Traumahealing

Ayahuasca geeft je in de meeste gevallen visuele hallucinaties, zoals kleurrijke geometrische patronen die zich eindeloos uitstrekken en constant vervormen. Die beelden kunnen uiteindelijk leiden tot visioenen en een (spirituele) openbaring. Oude trauma’s, zelfs uit de vroege kindertijd, kunnen naar boven komen. Dat kan behoorlijk confronterend zijn, maar dit is de weg naar persoonlijke groei. Check wel altijd van tevoren of je geen contra-indicaties hebt voor het gebruiken van ayahuasca. In combinatie met bepaalde medicijnen, in het bijzonder antidepressiva, is ayahuasca niet veilig, maar ook mensen die gevoelig zijn voor psychoses kunnen het risico beter niet nemen. Als je deze thee echter veilig kunt drinken, staat je waarschijnlijk een van de mooiste ervaringen van je leven te wachten.

In een veilige setting kennis maken met medicijnplanten? Bij HOLY shit. organiseren we truffelceremonies, openbaar en besloten, waarbij jij een reis in jezelf gaat maken. Deze zijn doorgaans lichter en toegankelijker dan ayahuasca en een mooie eerste opstap in deze magische wereld. Check onze agenda of boek zelf een ceremonie!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Angst: waarom voel je het en hoe houd je de controle?

Of je nu bang bent om ziek te worden, om geen werk te hebben, om je geliefde(n) te verliezen of de klassieker: enge beestjes, we kennen dit gevoel allemaal. Een beetje angst zo nu en dan is vervelend maar niet onoverkomelijk. Wanneer je echter vaker of langere periodes bang en onrustig bent gaat het je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Al helemaal wanneer je bepaalde dingen achterwege gaat laten om je angsten te vermijden. Tijd dus, om eens te bekijken wáárom we eigenlijk bang zijn om te zien wat we er tegen kunnen doen.Door Zoë Sluysmans en Anne Koreman

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch