Meteen naar de inhoud

Agendablocking: meer tijd in je dag

Een mailtje van een collega beantwoorden, de wasmand die je vanuit je ooghoek ziet staan en dat restaurant dat je nog eventjes moet reserveren. Zowel op werk als privé ‘moeten’ en willen we (te) veel, met een oneindige takenlijst en stress als gevolg. Hoe krijg jij grip op alle to-do’s, zodat je meer tijd kunt besteden aan dingen die écht belangrijk zijn? Met agendablocking dus. We leggen het je uit! 
Door: Michelle Kroonen

Agendablocking (ook bekend als timeblocking) is een methode die voor overzicht en structuur zorgt in je agenda. Door het toepassen van deze methode ga je efficiënt te werk en krijg je controle over je planning. Je ziet in één oogopslag hoe jouw dag eruitziet, zodat jij ontspannen de dag kunt beginnen en eindigen.
 
 
Hokjesdenken
Hoewel wij zeker geen voorstander zijn van hokjesdenken, maken we voor agendablocking graag een uitzondering. Hokjes of blokjes maken is namelijk precies wat je doet bij deze tool.  Het is eigenlijk heel simpel. Je markeert tijdsblokken in je agenda, waarbij elk blok bedoeld is voor één taak. Tijdens dit tijdsblok ligt je focus puur en alleen op deze taak. Kleine taken die tot dezelfde categorie horen kun je uiteraard bij elkaar voegen in één blok. Denk hierbij aan die paar appjes die je nog moest beantwoorden en de telefoontjes naar je tandarts, verzekering of moeder. Idealiter doe je dit in een digitale agenda zoals Google Calendar. Je kunt dan gemakkelijk wekelijkse tijdblokken vastzetten voor bepaalde werkzaamheden, zodat je geen kostbare tijd verspilt aan het agendablocken zelf.
Shit voor elkaar krijgen

We geven je graag een aantal praktische tips zodat je zelf van start kunt:

  • Voordat je enthousiast begint met het daadwerkelijke blocken, is het fijn om je hoofd leeg te maken en alle to-do’s op te schrijven. Wow, waarschijnlijk moet je heel veel doen! Maar is dit eigenlijk wel zo of ren je jezelf voorbij om anderen een plezier te doen? Het is helemaal oké om vaker nee te zeggen of om een taak minder perfect uit te voeren. You are in charge!
  • Heb jij inzicht in jouw energie gedurende de dag? Veel mensen zijn in de ochtend het meest productief en hebben in de middag een dip. Hier kun je op inspelen door het plannen van moeilijke denktaken in de ochtend en luchtige, simpele taken in de middag.
  • Deel stap voor stap je week in en begin met een globale verdeling tussen werkdagen en vrije dagen. Welke grote taken wil jij op deze dagen afronden? Voor deze grote taken block je het liefst meerdere uren achter elkaar, dit geeft enorm veel rust én productiviteit. Block daarnaast ook bijvoorbeeld je reistijd, lunch en huishoudelijke taken.
  • Kleinere taken zoals appjes en mailtjes beantwoorden, bundel je samen in een blok van circa één uur. Hierdoor ben je niet de hele dag afgeleid, waardoor jij de controle houdt. Oké, het vergt wel wat discipline om je telefoon aan de kant te laten liggen. Tips daarover lees je in dit artikel: 8 tips voor het loslaten van je telefoonverslaving.
  • Houd het overzichtelijk en simpel. Dat je elke dag je tanden moet poetsen, weet je ook zonder planner. 😉 Het doel is om meer overzicht te krijgen, niet meer chaos.
  • Plan realistisch. Er is niets zo demotiverend als een to-dolijst die nooit af is en alleen maar langer wordt in plaats van korter. Heb je een taak eerder af dan gedacht? Mooi! Nu heb je tijd over om nog iets extra’s op te pakken of om even lekker te relaxen.
  • Door de drukte die we ervaren, vergeten we soms om rustmomenten te nemen en goed voor onszelf te zorgen. Zorg ervoor dat je juist ook deze heerlijke ontspanningsmomenten inplant, zoals een gezellige lunchdate of een yogasessie. Sterker nog, plan deze selfcare momenten als eerste in en plan de rest eromheen.
Go with the flow

Als jij gebruik maakt van agendablocking, zie dit dan vooral als ondersteuning, niet als leidraad. Er kan altijd iets tussen komen en zeg nou eerlijk, de spontane avondjes uit…dát zijn over een paar jaar de momenten waar je met een glimlach op terugkijkt. Wees dus flexibel in je planning en durf het waar nodig ook los te laten. Als je agendablocking op deze manier toepast, zul je merken dat je meer rust en ruimte in je hoofd ervaart en daardoor ook meer bewust kunt genieten van de mooie dingen in het leven. Win-win.

Ben jij nieuwsgierig naar dit onderwerp? In de HOLY shit. Academy kun je op een holistische manier leren Meer tijd in je dag te creëren. Dat en nog veel meer holistische levenslessen! 

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Wat is kopal en waarom staat het nog niet in je kast?

De naam alleen al klinkt als iets kostbaars, iets krachtigs. Kopal (of copal) is nog niet helemaal uitgeharde hars van de Protium kopalboom. De kristalvormige korrels kun je branden als een soort wierrook en is je vriend tijdens het bewandelen van spirituele paden. Brand de hars bijvoorbeeld tijdens meditatie, momenten van zelfreflectie of wanneer je een ruimte wil reinigen. Je kunt ook je edelstenen of kristallen opnieuw opladen in de kopalrook. Voor langdurige bescherming tegen ongewenste energieën verwerk je kopal in een sieraad of sachet.Door: Anne Koreman De kopalboom, voorkomend in Mexico en Zuid-Amerika, werd al gebruikt door

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch