Meteen naar de inhoud

De rapé-ceremonie: kruiden in je neus en zen

Een bekend sjamanistisch gebruik is het toegediend krijgen van bepaalde kruiden, bladeren, tabak en as, beter bekend als rapé (spreek uit: ‘ha-pé’). Dit is geen drug! Dit poedermengsel helpt bij meditaties en medicijnplantceremonies en heeft een positief effect op lichaam en geest.
Door: Bart Klippert & Jenneke van Genechten

Rapé wordt al duizenden jaren gebruikt door inheemse volkeren in de Amazone. Er bestaan dan ook vele verschillende mengsels van dit middel, met allen een ietwat andere ‘werking’. Zo zal een mengsel met guayusa (een alleraardigst plantje uit Ecuador) je een langdurig energiek gevoel geven een mengsel met wildmint zorgen voor een diepgaand gevoel van stilte.

Bij HOLY shit. bieden we rapé aan als voorbereiding bij de truffelceremonies. Het helpt je dieper te landen in jezelf voordat je begint aan de truffelreis. Veel sjamanen en sommige yogi gebruiken het ook om sneller in meditatieve staat te komen, dus vóór een meditatie.

Wat veeg je dan precies je neus in?


Nu kan ik me voorstellen dat je niet staat te springen om een vleug vergruisde, gezeefde en geblende substantie in één van je neusgaten te stoppen. Maar laten we eerst even kijken wat rapé nu precies is en waarom we dit doen.

Hoewel er verschillende varianten bestaan, is het hoofdbestanddeel van rapé altijd Nicotiana Rustica. Zoals de naam al doet vermoeden, bevatten de gedroogde – en daarna verpulverde – delen van de plant een bijzonder hoog nicotinegehalte. Dit zorgt dan ook voor een oppeppende werking na inname. Niet vreemd, wanneer je bedenkt dat het nicotinegehalte bijna twintig keer hoger is dan dat van de Nicotiana Tabacum. Dat is de plant waarvan tabak wordt gemaakt om te roken. Het meest wezenlijke verschil zit hem toch ook wel in het feit dat aan rapé geen chemische substanties worden toegevoegd en je rapé niet rookt, waardoor jouw lichaam vrij blijft van vervuilende substanties.

rapeh tepi

Het is snuff, geen snuiff

In tegenstelling tot ook mijn eerste ingeving na kennismaking met dit medicinale poeder, is het niet zo dat je dit naar binnen gaat werken op dezelfde wijze als Colombiaanse poedertjes. Vanuit traditioneel gebruik wordt rapé toegediend via een rechthoekig buisje dat de naam Tepi draagt.

Iemand anders blaast de vergruisde substantie zachtjes je neus in. Blijf rustig doorademen maar inhaleer de rapé niet. Je zult zelf snel genoeg merken waarom. #hoest 

Intensieve klapper


Wat je mag verwachten, is dat je geest wordt stilgemaakt, geopend als het ware. Je staat meer in verbinding met alles. Het gebruik is bedoeld om te gronden, zuiveren en beschermen. Sjamanen geloven echter niet voor niets dat het gebruik zorgt voor het zuiveren van het hoofd. Daar haal jij je neus toch niet voor op?

Effecten zullen verschillen afhankelijk van samenstelling of blend, de hoeveelheid en niet te vergeten je eigen state of mind en setting. Ervaringen verschillen van persoon tot persoon en kunnen zelfs verschillen per keer dat je het gebruikt. Zo gebruiken we bij HOLY shit. bijvoorbeeld een blend met ayahuasca-bladeren, waardoor je sneller contact maakt met het spirituele. Onze ‘Warrior Princess’ daarentegen, geeft je verzachtende en vrouwelijke energie. We laten je blind ruiken aan alle potjes zodat je zelf kiest welke je op dat moment nodig hebt.

Je kunt dit ook alleen doen


Mocht er onverhoopt toch wat in je keel komen dan heb je het er zo weer uitgerocheld ;). Uiteraard begeleiden we je hier zorgvuldig in, dus maak je geen zorgen over hoe je nou wel of niet moet ademen. Komt goed, schatje. Het kan ook nog zijn dat je een beetje moet tranen want rapé kan wat scherp zijn (immers, in je neus). Ook dat hoort erbij.

Het is overigens niet zo dat er altijd iemand anders bij moet zijn om van de aardende effecten van rapé te kunnen genieten. Door middel van een Kuripe, een v-vormig pijpje, kun je dit ook zelf doen.

Wil je meer weten over het gebruik van rapé of zelf deelnemen aan één van de begeleide truffelceremonies bij HOLY shit.? Schroom niet en neem contact op! Of neem deel aan de HOLY truffelceremonies privégroep op Facebook (stuur even een PM).

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Luna: “Ik ben ineens alleenstaande ouder”

Wat doe je als je twee kinderen hebt in een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk, maar plots beseft dat dit niet het leven is dat je wilde? Luna S. nam het moedige besluit om verandering aan te brengen. Met lood in de schoenen belde ze haar echtgenoot om hem te vertellen dat ze wilde scheiden. En dan begint het pas…

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch