8 tips voor het loslaten van je smartphoneverslaving

Het eerste dat je doet in de ochtend is het aanzetten van je telefoon om te zien of je nog ongelezen berichtjes hebt te beantwoorden of dat er nog iets interessants voorbijkomt op Facebook. En je gebruikt elk toiletbezoekje, elke filmpauze, random momenten op het werk en als je lunchvriend moet plassen om even snel te checken of er nog nieuwe reacties zijn. Ben jij dit? Dan is dit artikel voor jou.

Want rationeel weet jij ook wel dat het zonde is van je tijd en dat het je ‘uit het nu’ haalt. Maar je hebt Facebook al open voordat je het doorhebt. Het is nou eenmaal routine! I feel ya. Maar dit gaat ‘m zo niet worden, Piet. Tijd om controle terug te pakken over je smartphoneverslaving, want dat is wat het is. Je mind is verslaafd aan social media-prikkels.

Zo laat je je telefoon gemakkelijker liggen

 1. Waarom heb jij dit nodig?
  Achterhaal wat het is in jou, dat zo graag die prikkels zoekt. Zoek je afleiding van voelen wat er deep down insideaan de hand is? Zoek je bevestiging van anderen? Manipuleer je jezelf om niet je dromen te volgen maar tijd te verdoen? Waarom? Zoek je een uitlaatklep voor je emoties en/of wil je graag gehoord worden?
  Als je weet wat je achterliggende (kind)behoefte is, kun je immers alternatieven zoeken om in die behoefte te kunnen voldoen. Bevestiging van anderen kun je misschien krijgen door een wekelijkse of maandelijkse kliek te vormen met fijne mensen en gewoon een gezellige avond te hebben. Whatever works for you.
 2. Schakel meldingen uit
  Het voelt misschien als een amputatie, maar het gaat je echt helpen. Schakel meldingen uit van WhatsApp, Facebook, Messenger, Mail, Instagram en alle andere berichtgevers in je telefoon. Immers, dan ben JIJ degene die bepaalt wanneer je informatie laat binnenkomen door de specifieke app te openen.
 3. Werk met timeslots
  Op welke tijd van de dag ben jij op je productiefst? Dan is dat de tijd dat je telefoon sowieso uit het zicht en op stil is. En ’s avonds voor het slapen gaan liefst ook twee uur geen schermen meer, want het schermlicht heeft een negatieve invloed op je slaap. Kies timeslots waarop jij van jezelf ‘mag’ social media’en, bijvoorbeeld een half uur na je ontbijt, tijdens je lunch en een uur na het avondeten.
 4. Monitor je gebruik
  Download restrictie-apps die ervoor zorgen dat je waarschuwingen krijgt als je over je eigengestelde limiet aan schermminuten zit per dag, of die makkelijk laten zien waar de meeste tijd naartoe gaat en wanneer. Soms moeten we onszelf nu eenmaal een schop onder de kont geven. Voorbeelden van zulke apps zijn Momenten Offtime.
 5. Doe aan phone stacking
  In gezelschap is er niets zo onfatsoenlijk als dat iemand continu op z’n telefoon zit. Daarom is er phone stacking! Hierbij legt iedereen tijdens een vriendenetentje, een familie-uitje, of een spelletjesavond z’n telefoon op de tafel op een stapel. Hij/zij die tóch z’n telefoon gebruikt, moet een rondje betalen, of het eten.
 6. Post minder
  Als je veel op de kanalen zit omdat je zelf ook veel post, wil je continu kijken hoeveel likes en reacties je al hebt. Spreek met jezelf af minder te posten, of alleen op tijdstippen die handig uitkomen met je timeslots.
 7. Geef je grenzen aan
  Soms worden we overspoeld door anderen die ons maar blijven spammen met onnodige informatie. Geef hierin je grenzen aan. Verlaat bijvoorbeeld groepsapps die niet functioneel voor je zijn en vraag aan die ene klant of het gewoon op de mail mag voortaan. Weersta ook de neiging meteen te moeten reageren, want dan gaan anderen dat ook van je verwachten. Als jij iemand bent die alleen ’s avonds even kort reageert, ben jij iemand die alleen ’s avonds alleen kort even reageert. Men zal je dan op den duur minder berichten tijdens je werkuren.
 8. Zet je geluid uit
  Simpel maar heel doeltreffend. Zet je geluid uit op momenten dat je echt even moet focussen. Zet je telefoon niet eens op trillen, tenzij je telefonisch bereikbaar móet zijn. Leg ‘m ook op de kop zodat het scherm niet oplicht bij elk berichtje.

Heb jij nog andere specifieke tips voor het loslaten van een smartphoneverslaving?
We horen het graag!

 

 

 

2 Reacties

 1. Mark

  Top tips. Nog een paar die ik zelf gebruik:

  1. Verwijder social media apps eens een week/maand. Je kunt ze altijd opnieuw installeren, maar wordt hierdoor bewust van hoe vaak je uit automatisme je telefoon pakt om erop te kijken. Je merkt pas hoe vaak als het er niet meer is.
  2. Schakel de zwart-wit functie in. Je zult je waarschijnlijk verbazen over hoe het verminderen van de kleurprikkels je met andere ogen naar je telefoon laat kijken.
  3. Laat je telefoon eens een dag thuis als je weggaat. Dat overleef je prima.

  Door bewuster te worden van je gebruik (los van reden erachter), heb ik gemerkt dat ik bewustere keuzes maak.

  Groeten vanaf mijn smartphone

  Antwoord
  • jenneke

   Ha Mark,

   Fijne aanvulling, dankjewel! Vooral nummer 2.
   De telefoon thuislaten zal voor de meeste gebruikers een te hoge drempel zijn, zeker voor ondernemers. Maar misschien kunnen we er een event van maken op Facebook. 😉

   ^^ Jenneke

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik maak me zorgen om geld, wat nu?

Ik maak me zorgen om geld, wat nu?High vibrations, dat is het antwoord. Erop vertrouwen dat het goedkomt. Je gedachten positieve energie laten uitstralen.“Ja, lekker makkelijk,” hoor ik je denken. En we snappen je. Want zorgen maken om geld staat gelijk aan zorgen...

Wat je als kind leuk vond, bepaalt nu je talenten

Wat je als kind leuk vond, bepaalt nu je talenten Eigenlijk is het heel logisch als je erover nadenkt. Als je het als kind leuk vond om te voetballen met vriendjes, zegt dat iets over hoe je je nu op de werkvloer begeeft onder collega’s. En wie het heerlijk vond om...

VLOG: Bianca Simons over geld en spiritualiteit

Geld en spiritualiteit; waarom toch dat geworstel? Vlog met Law of Attraction-expert Bianca Simons. Jenneke: "Ik luisterde een podcast genaamd Millionaire Mindset en vroeg me af of dat wel iets is dat ik moet willen, zo'n mindset. Hoe belangrijk is geld nou eigenlijk...

Spirituele scams: helpers vs zakkenvullers

Spirituele scams  Er ligt een dun lijntje tussen échte helpers en mensen die hun portemonnee graag spekken middels spiritualiteit. Er wordt zó ontiegelijk veel aangeboden aan therapieën, technieken, praktijken... maar de controle is nihil. Grote kans dat je wel eens...

Ondernemer in de zorg? Misschien val jij onder de WKKGZ.

Ondernemer in de (psychische) zorg? Misschien val jij onder de WKKGZ. Als ondernemer in de (psychische) gezondheidszorg is het laatste wat je wilt een klacht die over je wordt ingediend. Dat wil je niet voor je bedrijf, voor jezelf, of voor je cliënt. Toch is het iets...

Iedereen is tegenwoordig coach. Wie moet je hebben?

Iedereen is tegenwoordig 'coach' ofwat? Ik moet er stiekem om lachen als ik weer iemand tegenkom die ineens coach is geworden. Een beetje zelf-mockerij moet kunnen. Blijkbaar is het echt een ding om eerst ‘jezelf te vinden’ nadat je door een moeilijke tijd bent gegaan...
X