Meteen naar de inhoud

Zo krijg je het minder druk in je agenda/hoofd

Veel mensen worstelen met hetzelfde: drukte. “Hoe gaat het?” – “Druk, hè.”
Alsof het iets normaals is geworden om het druk te hebben, of zelfs iets goeds. Laten we die meteen uit de lucht schieten: druk zijn maakt je niet belangrijker, beter, leuker, interessanter of rijker. Soms denken we dat, maar het is een illusie. Het probleem is dat het een aangeleerde gedachte is. De meesten weten zelfs niet hoe ze moeten omgaan met een dagje vrij. Tijd voor een mindswitch!

Wie heeft jou vroeger verteld dat je hard moet werken om iets van je leven te maken? Of dat je alleen een cadeau kreeg als je hoge punten haalde? Welkom in de prestatiemaatschappij: midden in de basis van de ellende. Goed nieuws: je mag van waarden en normen veranderen, net als dat je elke dag van mening mag veranderen over wat dan ook. De visies van je opvoeders/leerkrachten zijn niet langer bindend.

Bijdragen aan de wereld

Immers, je kunt ook bijdragen aan deze wereld als je iets minder druk doet. Uiteindelijk hebben we daar zelfs veel meer aan, want als jij minder gestrest bent, is dat beter voor je fysieke gezondheid, kun je mentaal meer aan en ben je helderder en kunnen we meer met je in deze maatschappij. Dus: stop met dat gestress. Zie de waarde van niks doen! Als je niks doet; gewoon even op de bank zit, of een avondje iets leuks doet met vrienden, of hey… een Netflixje pullt, laad je jezelf op. Fysiek en mentaal. Niks doen is super waardevol! En juist dat is voor mensen heel lastig. Als ze dan al niet met werk bezig zijn, gaan ze inderdaad series kijken of quality time inplannen met geliefde/vrienden/ouders (in die volgorde veelal). Want ook dát, is ‘nuttig’. Maar kun je ook het nut zien van letterlijk niks doen en voor je uit staren? Van naar muziek luisteren terwijl je een uur naar de lamp aan je plafond kijkt? Dat is pas hard werken… het köpke stil krijgen en de impuls bedwingen om ‘dan maar iets in het huishouden te doen, als ik toch vijf minuten moet wachten omdat Pietje appt dat hij later is.’ Stop! Zit.

Praktische tips

Goed, los van je mindset kun je ook praktisch dingen aanpakken om je agenda letterlijk minder druk te maken.

1. Werk met timeslots. Ga einde van de week zitten met je agenda en plan een of twee weken vooruit. Hele blokken wegstrepen voor activiteiten die sowieso moeten gebeuren, liefst met een beetje extra tijd voor rustpauzes.
2. Eetmomenten zijn heilig. Plan. Pauze. In. En werk niet langer dan twee uur achter elkaar door. In je pauzes laad je weer op; ga het liefst even naar buiten.
3. Pak je social media-verslaving serieus aan. Dertig keer 5 minuutjes Facebooken is echt een hap uit je dag en bovendien geef je je brein steeds een nieuwe prikkel door tussen je werk door te reageren op binnenkomende appjes en likes. Je hersenen kunnen op een dag maar zo’n 100 keer opnieuw beginnen aan een nieuwe taak. Elke keer een appje tussendoor vreet aan je ‘prikkeltegoed’. Het kan helpen om een app te installeren die meet hoeveel tijd je op social media spendeert, zodat je je er al bewuster van wordt. Er is er ook een die een timeslot op je sociale media zet. Of spreek met jezelf af: 1x ’s morgens en 1x ’s avonds.
4. Zeg vriendelijk ‘nee’. Je afspraken continu een maand uitstellen heeft geen zin, want ondanks dat je agenda dan nog leeg voelt, zit ie dan ook gewoon weer vol met dagelijkse bezigheden. Voel hoe je je nú voelt en beslis dat je dat niet meer wilt in de toekomst.
5. Iedereen heeft een andere energie-piek. Als jij een avondpieker bent, bewaar dan je grote klussen voor de avond. Ben je een ochtendpieker, ga dan niet eerst aan de gang met kleine klusjes, mailtjes en social media, maar begin direct en haal het meeste uit je energie.
6. Alles dat energie kost? Uitbesteden (waar mogelijk). Dan hou je meer tijd over voor dat waar je goed in bent en blij van wordt. Voor ondernemers kan dat een uitdaging lijken, maar de tijd die je niet bezig bent met je administratie, standaardmails beantwoorden en poetsen, hou je over voor acquisitie, evaluatie en rust. Dan voel je je meteen een stuk minder druk.

Online vind je nog veel meer standaard-tips hiervoor. Pik eruit wat voor jou werkt, maar ga vooral eerst aan de slag met je mindset.

Liefs, Jenneke
HOLY shit.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Jennefer (36) strijdt tegen clusterhoofdpijn: “Dankzij magische truffels kreeg ik mijn leven terug”

Clusterhoofdpijn, ook wel Hortons Neuralgie genoemd, wordt omschreven als een van de ergste pijnen die je kan ervaren. Dat kan Jennefer Muyres bevestigen. Ze was zestien toen ze haar eerste aanval kreeg, maar niemand had toen van clusterhoofdpijn gehoord. “Mijn aanvallen werden weggeschreven als migraine, maar er is een flink verschil: cluster is zeldzamer en wordt ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd. Niet voor niets noemen wij de aanvallen ‘Het Beest’.” Ze ontdekte echter iets waarvan ze nooit voor mogelijk had gehouden dat het haar intense hoofdpijnen zou weghouden: magic truffels als medicijnplant.Door: Jennefer Muyres en Anne Koreman Jennefer: “Bij

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch