Meteen naar de inhoud

Zelf magische paddenstoelen kweken met een growkit: hoe werkt dat?

Paddo’s of truffels zelf kweken is een leuk, maar aandachtig proces. Natuurlijk zijn de paddo’s ooit voor het eerst in het wild gevonden en daar vind je ze nu nog steeds! Maar om het makkelijker te maken, zijn er tegenwoordig growkits om het zelf te doen. En zelfs als je niet zo’n groene vingers hebt, komt dat helemaal goed met een beetje aandacht en liefde. Ik neem je mee.
Door: Jenneke van Genechten


Voor het kweken van paddo’s is een aantal benodigdheden van groot belang. Om te beginnen heb je natuurlijk een kit nodig, zoals deze paddo kweeksets. Je kunt de eerste keer beginnen met de kleine maat en als je er klaar voor bent om grootleverancier te worden, kun je groter gaan (grapje). Je krijgt dan een plastic bakje waar een vruchtbare ondergrond in zit (dit noemen we ‘substraat’) mét daarin al sporen van de paddo die je kiest. Een leuke om mee te starten is de Mexicana, die valt onder een van de ‘originele’ paddo’s en wordt als relatief mild ervaren. Deze gebruiken we vaker in de Opleiding tot Truffelceremonieleider. Veel andere soorten zijn namelijk mengsels. Niet dat dat iets uitmaakt hoor, ze ‘doen’ het even goed. Wat je ook nodig hebt is een ademende groeizak en een paperclip (deze twee zitten erbij), een waterkoker en een schone vork. Oké, de serieuze mensen onder ons raden aan om medische handschoenen, een mondmasker, een infrarood warmtemat, en antibacteriële handalcohol aan te schaffen. Ik moet bekennen dat ik dat allemaal niet gebruik als ik ze voor mezelf groei, op misschien de handschoenen na. Keep it simple at the start, toch?

 
Instructies volgen

Alle paddo kweeksets worden geleverd met uitgebreide instructies geschreven door experts. Het volgen van deze instructies is essentieel voor het behalen van een rijke en gezonde oogst. Volg deze stappen dan ook goed en ga gedisciplineerd te werk. Het is niet moeilijk, jongens. You got this. In het begin heeft het water nodig, daarna af en toe wat frisse lucht. Het is net een IKEA-bouwsel maar dan leuk. Paddö wacht op u.

 


Hoe lang duurt het gekweek?

 

Paddo’s kweken is niet iets dat je kan haasten, geduld is een schone zaak. Ga bij paddo’s kweken met een growkit uit van minimaal 3 tot wel 6 weken voordat je kan oogsten. Wat vooral belangrijk is, is dat je er elke dag even wat liefdevolle aandacht aan geeft. Je zult zien dat ze overnight ineens kunnen groeien als een malle, dus hou ze scherp in de gaten. Je oogst ze namelijk net vóórdat het velletje van het hoedje loslaat. Als je te lang wacht, kun je ze verkloten. Geen zorgen, ook dit staat uitgelegd in de instructie.

 
Hoe lang moeten paddo’s drogen?

Na het oogsten van je paddo’s is het tijd om ze te drogen. Belangrijk bij het drogen van de oogst is dat je ervoor zorgt dat de paddo’s elkaar niet aanraken. We raden je aan de paddo’s in een diepe (oven)schaal te leggen en deze in te pakken in keukenpapier. Bedek je oogst met een doek, maar laat wel een hoekje open zodat er voldoende lucht bij komt. Je kunt er bijvoorbeeld een ventilator op zetten om te zorgen dat de boel niet te vochtig wordt. Of, als je een professioneel droogapparaat hebt, dan zit je sowieso ‘gebakken’. Het drogen duurt ongeveer 5 dagen. Zorg tijdens deze periode voor vers keukenpapier en draai de paddo’s af en toe om (schone handen!) . Belangrijk is dat deze schaal natuurlijk buiten het bereik van kinderen of eventuele huisdieren ligt en niet in de volle zon.

 


Welke soort doet wat?

 

Vrijwel iedereen is wel in staat om succesvol paddo’s te kweken. Wel zijn er soorten die meer geschikt zijn voor beginners dan andere. Ben je volledig nieuw met het kweken van paddo’s, dan kun je het beste beginnen met één van de volgende sets:

  • Golden Teacher: een filosofische en spirituele ervaring
  • Mexicana: zeer bekende en makkelijk te kweken variëteit
  • Thai: de aller populairste paddo en de moeder van vele variëteiten
  • B+: Krachtige en mysterieuze strain, met fascinerende oorsprong
 
Klaar met oogsten? Nog een keer!

Het mooie van een paddo kweekset is dat je na het oogsten gewoon nog een keer kan beginnen. Een oogst wordt ook wel een flush genoemd, dus na je eerste flush kun je alle stappen weer herhalen voor de volgende. Zolang je schoon en secuur te werk gaat is het mogelijk om wel drie tot vier flushes uit één growkit te halen.

 


Zet ‘m op! Laat vooral onder dit artikel weten wat je ervaring is met verschillende soorten paddo’s en kweeksets en hoe je eerste flush is gelukt.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

De rapé-ceremonie: kruiden in je neus en zen

Een bekend sjamanistisch gebruik is het toegediend krijgen van bepaalde kruiden, bladeren, tabak en as, beter bekend als rapé (spreek uit: ‘ha-pé’). Dit is geen drug! Dit poedermengsel helpt bij meditaties en medicijnplantceremonies en heeft een positief effect op lichaam en geest.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch