Meteen naar de inhoud

Masturberen is ook mediteren

Mediteren. Velen van ons ‘moeten’ het doen omdat we denken dat het goed voor ons is, maar de meesten vinden er geen klap aan of kunnen er geen tijd voor vrijmaken. Wij snappen dat. Die ene keer dat je het om 6 uur ’s morgens doet, voelt héérlijk, maar uitslapen is ook fijn. En vandaag is het erbij ingeschoten. En morgen ga je al yoga doen. Maar mediteren hoeft niet moeilijk te zijn, het is maar hoe je het interpreteert. Masturberen is ook een vorm van mediteren, zo zul je in dit artikel ontdekken.

Mediteren is niet per se het in boeddhahouding zitten met ontvangende handen, diep doorademend, zonder gedachten. Ja, dat mag, als dat voor jou goed voelt! Meditatie gaat erom dat je één ding met aandacht doet. Zo is het luisteren naar een stem en het volgen van een visualisatie ook een heel bekende vorm van mediteren. Er is niet slechts één juiste manier. Als je weet wat allemaal onder meditatie valt, dan blijkt dat je misschien nog wel meer mediteert dan je denkt.

1. Ademen
Deze kennen we. Als je focust op hoe je in- en uitademt (en dat mag liggend, zittend of bungeejumpend), ben je in het hier en nu aanwezig. Het helpt vaak om te tellen, bijvoorbeeld vier tellen in en zes tellen uit. Of misschien vind je het wel fijner om je handen op je buik te leggen en te voelen hoe deze uitzet en weer terugzakt en ontspant. Whatever floats your breath … eh, boat.

2. Muziek
Ga eens op bed liggen en zet een nummer op dat je diep raakt, óf een meditatiemuziekje. Probeer nu volledig op te gaan in de muziek. Welke instrumenten hoor je, welk gevoel krijg je bij bepaalde stukjes, wat doet eventuele tekst of een stem met je? Blijf volledig bij de muziek en probeer afleidende gedachten weer terug te brengen naar de muziek. Gefeliciteerd, je mediteert.

3. Masturberen
Serieus? Jazeker. Focus eens, zonder prikkels van buitenaf (lees: porno of andere mensen), puur op je eigen lichaam en de sensaties die je ervaart als je jezelf op verschillende plekken aanraakt. Dit is zelfs een tantrische en supergoede oefening voor meer liefde voor je lichaam. Idealiter zonder hulpmiddelen (bijvoorbeeld vibrators). Alle aandacht gaat naar één punt, nietwaar? Jup, meditatie. All day, every day. En ja, ook seks kan ontzettend meditatief zijn als je kunt opgaan in elkaars ademhaling en echt in het nu bent (en niet bij je boodschappenlijstje). Daarom vinden we dit om meer meerdere redenen fijn: we zijn even uit ons hoofd.

4. Mantra’s zingen
Klanken maken is ontzettend meditatief. Probeer eens diepe buikklanken, borstklanken en keelklanken te maken en voel het verschil in energietrilling. Je cellen gaan trillen in het lichaamswater als je zingt, en geloof me: they’re loving it. Nee, het hoeft niet mooi te klinken. Zet eens een mantra op en zing mee.

5. Afwassen
Deze krijgt een knipoog, want eigenlijk kun je álles met aandacht doen. Het probleem is dat we vaak honderd dingen tegelijk doen en in ons hoofd alweer bezig zijn met het volgende. Dat is stressvol! Huishoudelijke klusjes zijn ideaal om mee te oefenen om in het nu te zijn door er echt met volledige aandacht bij te zijn. En ja, we snappen dat puntje 3 leuker is. Pick your battle.

6. Schrijven
Geen boodschappenlijstjes, juridische stukken of interviews, maar ‘journalen’ (zeg: djúrnelen). Alles wat in je opkomt, zonder dat het een logisch verhaal moet zijn. Het kan veel inzichten en rust geven. Daarnaast is het schrijven van verhalen een meditatieve bezigheid: we zijn immers versmolten met onze pen en met onze aandacht bij de geschreven tekst.

7. Mindfulness
Als het journalen aardig lukt, zou je het eens kunnen proberen zonder pen en papier. Oftewel: gewoon zitten/liggen en observeren wat er allemaal voorbijkomt. Welke gedachten leven in je hoofd? Welke fysieke en emotionele sensaties ervaar je? Wat hoor je, zie je, proef je, ruik je? Wees de observeerder, die niet oordeelt en niet de emotie of gedachte is, maar deze ervaart.

8. Staren
Via de Indiase cultuur kunnen we al leren wat het staren in een vlammetje doet. Na verloop van tijd ga je van alles ‘zien’ in en rond dat vlammetje. Zet het idealiter op ooghoogte, op zo’n anderhalve meter van je af. Maar staren kan ook heerlijk zijn in het bos, naar de lucht, naar je spiegelbeeld of in de ogen van een ander. Doe het meerdere minuten achter elkaar en je zult merken dat er van alles gebeurt. Hou je aandacht bij wat je ziet.

9. Wandelen
We komen allemaal tot rust in de natuur. En we hebben meestal geen zin om te gaan, maar als we er zijn is het heerlijk en nemen we ons voor het vaker te doen. Mediterend wandelen doe je natuurlijk zonder pratend gezelschap, zonder telefoon, zonder werk. Alleen jij en de buitenwereld, en het groen. Als het niet lukt met je aandacht in het hier en nu te blijven, observeer dan eens bewust vormen of kleuren en bekijk de wereld als door de ogen van een kind. Verwonder je over alles wat je ziet en voel diepe dankbaarheid.

10. Stemvorken en klankschalen

Met stemvorken en klankschalen kun je energieverstoringen opheffen en in een diepe meditatieve staat komen. Ga eens naar een gongconcert en je staat versteld van de kracht van de trillingen die door je lijf gaan.

11. Geur
Een andere tool is geur. Vraag iemand je te laten ruiken aan verschillende etherische oliën en voel wat elke olie met je doet, fysiek en emotioneel. Zonder te oordelen.

12. Vipassana
Dit is een oude meditatietechniek waarbij je meerdere dagen achter elkaar (vaak tien) in volledige stilte doorbrengt en je meerdere uren per dag mediteert. Oké, deze valt niet in de categorie ‘makkelijk’. Maar hé, je kunt nergens naartoe vluchten. We schreven er eerder al een artikel over, dat lees je hier.

13. Geleide meditatie
Het volgen van een stem die je een voorstelling laat maken, heet ook wel een visualisatie. Dit kan gaan over de chakra’s, de zeven energiepunten. Het kan gaan over de elementen, de natuur, je innerlijke kind, je droomhuis, alles! Dit is een relatief makkelijke vorm van mediteren omdat je ‘alleen maar’ een verhaal hoeft te volgen. Volg er een over je ideale carrièrepad via deze link en een over het visualiseren van je droomhuis via deze link.

14. Water
Het voelen van water is ook ontzettend meditatief, of dat nou onder de douche, in bad of in de zee is. Water brengt rust en het geluid van water is voor velen prettig. Stel je voor hoe alles van de dag van je afspoelt en sluit even je ogen. Voel het water op je huid en beweeg met het water mee als je erin ligt.

15. Wat niet?
Je kunt overal een meditatie van maken, je kunt er tools bij gebruiken of andere mensen, je kunt het zo kort of zo lang doen als je wilt, maar bovenal: verplicht jezelf niet. Doe het omdat het echt goed voelt en probeer telkens iets nieuws uit, maar dwing jezelf niet tot vijf minuten mediteren bij het ontwaken als je voelt dat je met je hoofd al bij het ontbijt bent.

Wat is jouw favoriete manier van mediteren?

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Leven na een herseninfarct: eenzaamheid en groei

Ruim 13 jaar geleden, toen Carmen nog met haar gezin in Zeeland woonde, werd ze getroffen door een herseninfarct. “Wat was dat een schok en wat heb ik me rot gevoeld. Sinds kort heb ik dit rot voelen een naam kunnen geven: eenzaamheid. Ik realiseer me nu ook pas hoe ik mezelf uit die eenzaamheid heb geworsteld.” Carmen moest opnieuw leren praten, spontaan even bellen ging niet meer. “Ik moest constant nadenken over wat ik wilde zeggen. Een tijdlang hoorde ik mezelf voortdurend praten.” Daar werd ze zo gefrustreerd van dat ze een tijdlang zelfs helemaal niets meer

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch