Meteen naar de inhoud

Wat is kopal en waarom staat het nog niet in je kast?

De naam alleen al klinkt als iets kostbaars, iets krachtigs. Kopal (of copal) is nog niet helemaal uitgeharde hars van de Protium kopalboom. De kristalvormige korrels kun je branden als een soort wierrook en is je vriend tijdens het bewandelen van spirituele paden. Brand de hars bijvoorbeeld tijdens meditatie, momenten van zelfreflectie of wanneer je een ruimte wil reinigen. Je kunt ook je edelstenen of kristallen opnieuw opladen in de kopalrook. Voor langdurige bescherming tegen ongewenste energieën verwerk je kopal in een sieraad of sachet.
Door: Anne Koreman

De kopalboom, voorkomend in Mexico en Zuid-Amerika, werd al gebruikt door de Maya’s en Azteken. Die wisten er ziektes mee uit het lichaam te drijven, en ook niet onbelangrijk: muggen ermee weg te houden. Gouden kopal is de zoetste variant, een gebalanceerde geur. Witte kopal, een harde, melkachtige en plakkerige substantie is de meest pure, en daarom ook duurste variant. Zwarte kopal is minder zoet en rijk van geur dan de andere varianten.

Smudgen met kopal

Kopal, veelal gekoppeld aan het element vuur, is een van de oudste methodes om energie te reinigen (oftewel ‘smudgen’). Zowel die van mensen, als die van plaatsen en rituele cirkels. Sommige religieuze stromingen nemen dit een stapje verder en gebruiken kopalwierook om kwade geesten te verdrijven uit iemands lichaam. Toch heeft kopal ook een liefdevolle reputatie. Het staat voor puurheid, aantrekkingskracht en inspiratie. Het wordt gelinkt aan het kruinchakra – of zevende chakra – en is daarom een goede tool voor meditatiesessies. Het kan je mindset veranderen en zo stress of depressieve gevoelens verlichten.

Zweethutten

Inheemse volkeren in Mexico en Amerika gebruiken kopalwierook, daar ‘pom’ genoemd, nog steeds in zweethutrituelen. Niet alleen om zijn magische eigenschappen, die je terug kunnen wijzen naar je intuïtie en inspiratie. Kopalwierook zou de Azteekse god Tlaloc en de godin Chalchiuhtlicue aanroepen. Dat is maar goed ook, dan hoeven wij het niet uit te spreken. Wanneer je het goedje aansteekt, zou je een connectie kunnen voelen met de energie van deze god en godin, die staan voor vruchtbaarheid en creatie.

Toepassing

Het branden van de kopal doe je op een houtskooltabletje, dat je 20 seconden lang aansteekt en in een speciaal brandertje of kommetje zand legt. Let op, gebruik een tangetje, die houtskool wordt heet! (Wij spreken niet uit ervaring hoor…) Daarna leg je wat kopalkristalletjes op de houtskool en die zullen al snel roken. Je kunt al deze spullen gemakkelijk online vinden op bijvoorbeeld www.spiru.nl. Voor een niet al te duur resinbrandertje zou je kunnen kijken op www.metliefdegemaakt.nl.

Als je weet dat kopal ook wel ‘holy incense’ wordt genoemd, zal het je niet verbazen dat wij het bij HOLY shit. graag gebruiken. Wel zo fijn als je aankomt bij je truffelceremonie, dat je alle shit van buiten ook fijn buiten kunt laten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jorie
Jorie
6 maanden geleden

Ik weer niet of ik verkeerd zoek, maar op spiru.nl kan ik enkel kopalwierook kegeltjes vinden, geen pure kopal. Zou graag willen weten waar ik het kan kringen. Groetjes Jorie

Laatst bewerkt op 6 maanden geleden door Jorie

Misschien ook interessant:

Toeval bestaat (niet)! Of toch wel? Wat denk jij?

Toeval bestaat (niet)! Of toch wel? Wat denk jij? Toeval bestaat niet. Voor sommigen is dit een levensmantra, terwijl anderen geloven dat dingen gebeuren omdat ze stomweg gebeuren, zonder dat we daar speciale betekenis uit kunnen halen. Jacqueline Schepers-Huijben deelt haar eigen ervaring. ‘Net als je het nodig hebt, zie je die inspirerende quote voorbijkomen? Als je in een dip zit, komt net dát liedje voorbij dat precies weet te verwoorden hoe jij je op dat moment voelt. Je ziet op de klok elke keer diezelfde cijfercombinatie, waar volgens de numerologie specifieke boodschappen aan zijn verbonden. Hoe toevallig

Lees verder

 

1
0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch