Meteen naar de inhoud

Wat is kopal en waarom staat het nog niet in je kast?

De naam alleen al klinkt als iets kostbaars, iets krachtigs. Kopal (of copal) is nog niet helemaal uitgeharde hars van de Protium kopalboom. De kristalvormige korrels kun je branden als een soort wierrook en is je vriend tijdens het bewandelen van spirituele paden. Brand de hars bijvoorbeeld tijdens meditatie, momenten van zelfreflectie of wanneer je een ruimte wil reinigen. Je kunt ook je edelstenen of kristallen opnieuw opladen in de kopalrook. Voor langdurige bescherming tegen ongewenste energieën verwerk je kopal in een sieraad of sachet.
Door: Anne Lindelauf

De kopalboom, voorkomend in Mexico en Zuid-Amerika, werd al gebruikt door de Maya’s en Azteken. Die wisten er ziektes mee uit het lichaam te drijven, en ook niet onbelangrijk: muggen ermee weg te houden. Gouden kopal is de zoetste variant, een gebalanceerde geur. Witte kopal, een harde, melkachtige en plakkerige substantie is de meest pure, en daarom ook duurste variant. Zwarte kopal is minder zoet en rijk van geur dan de andere varianten.

Smudgen met kopal

 

Kopal, veelal gekoppeld aan het element vuur, is een van de oudste methodes om energie te reinigen (oftewel ‘smudgen’). Zowel die van mensen, als die van plaatsen en rituele cirkels. Sommige religieuze stromingen nemen dit een stapje verder en gebruiken kopalwierook om kwade geesten te verdrijven uit iemands lichaam. Toch heeft kopal ook een liefdevolle reputatie. Het staat voor puurheid, aantrekkingskracht en inspiratie. Het wordt gelinkt aan het kruinchakra – of zevende chakra – en is daarom een goede tool voor meditatiesessies. Het kan je mindset veranderen en zo stress of depressieve gevoelens verlichten.

Zweethutten

Inheemse volkeren in Mexico en Amerika gebruiken kopalwierook, daar ‘pom’ genoemd, nog steeds in zweethutrituelen. Niet alleen om zijn magische eigenschappen, die je terug kunnen wijzen naar je intuïtie en inspiratie. Kopalwierook zou de Azteekse god Tlaloc en de godin Chalchiuhtlicue aanroepen. Dat is maar goed ook, dan hoeven wij het niet uit te spreken. Wanneer je het goedje aansteekt, zou je een connectie kunnen voelen met de energie van deze god en godin, die staan voor vruchtbaarheid en creatie.

Toepassing

Het branden van de kopal doe je op een houtskooltabletje, dat je 20 seconden lang aansteekt en in een speciaal brandertje of kommetje zand legt. Let op, gebruik een tangetje, die houtskool wordt heet! (Wij spreken niet uit ervaring hoor…) Daarna leg je wat kopalkristalletjes op de houtskool en die zullen al snel roken. Je kunt al deze spullen gemakkelijk online vinden op bijvoorbeeld www.spiru.nl. Voor een niet al te duur resinbrandertje zou je kunnen kijken op www.metliefdegemaakt.nl.

Als je weet dat kopal ook wel ‘holy incense’ wordt genoemd, zal het je niet verbazen dat wij het bij HOLY shit. graag gebruiken. Wel zo fijn als je aankomt bij je truffelceremonie, dat je alle shit van buiten ook fijn buiten kunt laten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Hekserij anno 2020: waarom een beetje heksen best goed voor je is

Heksen bestaan. Ze dragen geen punthoeden of gewaden en hebben (doorgaans) geen haakneus met pukkel. Nouja, misschien met Halloween dan. Ook roepen ze geen ‘Hocus pocus pilates pas’. Moderne hekserij is geen georganiseerde religie maar een sterke verbintenis met de natuur en al het leven om ons heen. Veel mensen ervaren stressklachten, zeker de afgelopen maanden, en moderne hekserij zou je kunnen helpen weer wat rust en verdieping in je leven te brengen. Haagse heks Lunadea (verdiept zich al 20 jaar in hekserij) vertelt er meer over.Door: Marina van den Bercken en Anne Lindelauf “De moderne heks is

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
X