Meteen naar de inhoud

Ontdek de feminiene en masculiene energie in jezelf

We onderscheiden in dit artikel twee soorten energie: nu-energie en archetypische energie. Nu-energie is de energie die je nú voelt, gebaseerd op een schaal van 0 tot 100. Archetypische energie is mannelijke en vrouwelijke energie, die we allemaal beide in ons hebben en waaruit we veel persoonskenmerken kunnen aflezen. Beide zijn enorm belangrijke maatstaven die bepalen wat jij naar buiten uitstraalt en hoe je je voelt.

Hoe vaak check je even in bij jezelf en stel je jezelf de vraag: ‘waar zit ik nu met mijn energie?’ 
Liefst zou je dit meerdere keren per dag doen. Je nu-energie vertelt je namelijk hoe je je nu voelt, en daaraan gekoppeld waar je behoefte ligt. Iemand die zichzelf op 0 scoort, zou bijvoorbeeld compleet gesloopt zijn na een dag keihard werken zonder pauzes, waarbij opstaan om naar het toilet te gaan nog te veel gevraagd is. Iemand die zichzelf op 100 scoort is door het dolle heen, staat in vuur en vlam en stuitert van de energie, bijvoorbeeld na een parachutesprong of bij het winnen van een belangrijke prijs. Die nu-energie kan binnen een persoon enorm fluctueren. Bij sommige mensen verschilt dat slechts minimaal per week, bij anderen per dag, of zelfs per uur.

Nu-energie

Veelal wordt de nu-energie beïnvloed door factoren van buitenaf: energie van anderen, het weer, de maan. Maar ook door interne factoren zoals je maandcyclus, wat je hebt gegeten of hoe je hebt geslapen. Hoe beter je jezelf leert kennen en kunt analyseren, hoe makkelijker het is om in je eigen nu-energie te blijven en de externe factoren te laten voor wat ze zijn. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Hoe gevoeliger je bent, hoe belangrijker het is om in kaart te brengen waar je allemaal op reageert en hoe je jezelf in balans kunt houden. Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je een een-op-een-consult overwegen bij HOLY shit.

Archetypische energie

Maar dan. Aan de andere kant van de medaille hebben we de archetypische energie. Dat is de energie die bij jouw persoonstype past, die ‘in je DNA zit’. Dat staat tussen aanhalingstekens omdat deze vaak is aangeleerd door trauma’s, maar gedeeltelijk zit dit ook wel degelijk in je bloed. Je ziet vaak in iemand een bepaald type: bijvoorbeeld een vrouwelijke of mannelijke vrouw. De prinses of de tomboy, om het even bij de archetypes te houden. Wij allemaal – man of vrouw – hebben mannelijke én vrouwelijke energie in ons bloed. Deze energieën gaan dus voorbij aan gender en seksualiteit.

Vrouwelijk

Dit is zachte, verzorgende energie, naar binnen gekeerd, liefdevol, gericht op het gevoelsleven. Hierbij hoort bijvoorbeeld terugtrekken en jezelf pamperen, maar ook verbinden met anderen, ontvankelijk zijn. In je lijf zitten. Bij een overschot aan vrouwelijke energie kan het zijn dat je erg gevoelig reageert op prikkels van anderen en dat je het lastig vindt om grenzen aan te geven. Angst kan overheersen en daarmee gepaard gaat vaak pleaser-gedrag.

Mannelijk

Dit is de energie die ervoor zorgt dat we onszelf durven te laten zien, dat we iets kunnen manifesteren. Daadkracht, voor jezelf opkomen, ondernemend zijn. Zakenmensen hebben vaak veel mannelijke energie. Ze staan ‘hun mannetje’ wel en zijn vaak inspirerend met hoge ambities.  Bij een overschot aan mannelijke energie ben je te veel bezig met het bereiken van doelen, succes en erkenning willen hebben. Je zit vooral in je hoofd (denken, niet voelen) en verliest soms het contact met anderen. Het liefst wil je de beste zijn van allemaal.

Neem nu een vel papier en teken een horizontale lijn. Aan de linkerkant schrijf je een F (feminien) en aan de rechterkant een M (masculien). Als dit twee uitersten waren, waar op de lijn zou je jezelf dan zetten? Teken daar een kruisje. 

Lichte en donkere energie

Bij de masculiene en de feminiene energie is er nog een tweede onderscheid: lichte en donkere energie. Trek verticaal een streep door het midden van de lijn die je eerder tekende zodat je een kruis krijgt. Bovenaan schrijf je licht, onderaan schrijf je donker. Lees onderstaande vier energieën. De feminiene energieën zitten dus ook in mannen en de masculiene energieën zitten ook in vrouwen.

 • Licht vrouwelijk (Moeder Theresa)

  Hierbij kun je je een goddelijke, zachte, engelachtige vrouw voorstellen die onvoorwaardelijk liefheeft. Zij leert ons hoe we zacht moeten zijn naar onszelf en anderen, hoe we ons kunnen overgeven en erop vertrouwen dat het leven ons leidt waar we naartoe moeten. Zij is het type dat haar fysieke, emotionele en spirituele lichaam goed kan voelen. Ze is open en staat in verbinding met haar hart.

Archetypisch voorbeeld: moeder Theresa

 • Licht mannelijk (Boeddha)

  Deze energie leert ons om stil te zijn. Om aanwezig te zijn in alle puurheid en om op te merken zonder te handelen. Hij oordeelt niet over zichzelf of anderen en voelt connectie met andere energieën op hetzelfde niveau. Hij heeft geduld, is vastberaden en gefocust. Je kunt hem zien als iemand die er genoeg aan heeft om gewoon te zijn.

Archetypisch voorbeeld: Boeddha

 • Donker vrouwelijk (Jeanne d’Arc)

  Zij is de kracht die diep in ons zit verstopt, klaar om open te bloeien als de tijd rijp is. Een strijdster, die staat voor dood en transformatie. Deze energie is sterk verbonden met de natuur en met onze roots. Ze staat voor polariteiten en helpt ons om alle aspecten van onszelf en het leven te omarmen (niet alleen het licht!). De donkere, vrouwelijke energie ontwaakt in ons als we vanuit onze kern een diep verlangen hebben, een droom, een angst of een doel. Dit is de energie die ons helpt te overleven.

Archetypisch voorbeeld: Jeanne d’Arc

 • Donker mannelijk (Robin Hood)

  Dit is een universele kracht waarbij je kunt denken aan mannelijke actiehelden. Hij is zich zeer bewust van zichzelf en zijn omgeving, is daadkrachtig, strijdlustig en vol actie. Hij leidt ons naar de kern van ons bestaan, want de power die daar zit is wat we allemaal ontzettend hard nodig hebben in ons leven. De energie is eerlijk en kan daarmee illusies breken met een goed hart. Dit is de energie die ons helpt onszelf in de wereld te zetten met zelfvertrouwen.

Archetypisch voorbeeld: Robin Hood

Zet nu een kruisje op de verticale lijn van licht en donker en zoek jouw ideale punt op deze grafiek. Als je dit weet van jezelf, kun je je afvragen wat je nodig hebt om meer naar het middelste balanspunt te komen.

Wij zijn benieuwd: in welke energie herken jij het meest bij jezelf? Deel het met ons hieronder!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

De kracht van ademcirkels

Wist je dat je ademhaling enorm veel invloed heeft op hoe je je voelt? Door verbonden ademwerk te oefenen in een ademcirkel kun je oude trauma’s loslaten en patronen doorbreken. Bij HOLY shit. kan dat, in een prachtige ceremonieruimte aan de bosrand in Amstenrade.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch