Meteen naar de inhoud

Spirituele scams: helpers vs zakkenvullers

Spirituele scams… Er ligt een dun lijntje tussen échte helpers en mensen die hun portemonnee graag spekken middels spiritualiteit. Er wordt zó ontiegelijk veel aangeboden aan therapieën, technieken, praktijken… maar de controle is nihil. Grote kans dat je wel eens bij iemand bent geweest die vooral zichzelf wilde helpen aan een dikkere portemonnee. Maar waarin zit ‘m nu dat verschil?

“Meisje, ja, jij daar. Ik voorzie een gouden toekomst. Je mag alleen jezelf nog wat meer laten zien. Oh, wacht, een boodschap van boven. Je hebt het niet altijd makkelijk gehad, klopt dat?”

Om moe van te worden, al dat algemene gepreutel van ‘lichtwerkers’. 90% is op iedereen van toepassing en als je ogen even oplichten, hebben ze het onderwerp om op door te gaan. Begrijp me niet verkeerd: ik accepteer ieders beroep en gave, en ik geloof er ook echt in dat sommige mensen meer voelen/zien dan anderen. Maar als je onderbuik zegt dat het niet 100% afgestemd en juist is, dan is dat meestal ook zo.

Maar hoe ontloop je spirituele scams?

We verdelen het even in twee groepen: coaches en paragnosten. Die eerste categorie neigt naar de psycholoog, de therapeut. Als je geluk hebt: wetenschappelijk gestaafd met alternatieve technieken. En anders gewoon van de LOI-cursus. De paragnosten zijn de mensen die heldervoelend, helderwetend of helderziend zijn. Mensen die werken met energie. In tekenfilms zou daar een plaatje van een zigeuner bij worden getekend in een kleurrijk gewaad met een glazen bol. Zo clichématig is het natuurlijk niet, maar het schetst een beeld. Beide groepen zitten vol met spirituele scams. En ook met echte vakmensen. Maar nu dan?

Categorie 1: de coach

Het probleem met spirituele scams is dat iedereen zich ‘coach’ mag noemen. Het beroep is niet beschermd. Voordat je naar een zelfbenoemde zoveelste coach gaat, check dan eerst even of iemand wel legit is. Een mooie website en een fancy visitekaartje zeggen niet alles. Let op diploma’s en aansluitingen bij vakgroepen of vakcollectieven. Je laat je ook niet door iedereen die je op straat tegenkomt masseren, toch? Want ook de coach-branche zit vol met spirituele scams.
Wees dan ook zuinig op de informatie die je tot je neemt en die je je laat vertellen. We zijn al snel geneigd een therapeut op een hogere rang te plaatsen dan onszelf en alles voor waar aan te nemen wat hij zegt. Sommige ‘therapeuten’ doen het daarvoor. Het geeft ze een bepaalde macht en dat voelt lekker. Maar jij moet centraal staan en jij mag altijd aangeven als het wellicht niet klopt wat er wordt gezegd. Niet alles is de waarheid. Hoe oud moest je worden voordat je ontdekte dat je moeder het niet altijd bij het juiste eind had? Je mag kritisch zijn dus. En iemand die je in twee sessies gouden bergen belooft? Think again.

Categorie 2: de paragnost

Het is eigenlijk knap lullig om ze allemaal onder één alinea te zetten, maar ik doe het even. Mensen gaan steeds massaler op zoek naar zichzelf en naar antwoorden buiten zichzelf. Die hopen ze te vinden bij handlezers, kaartleggers, auralezers en anderen in die categorie. Vaak zijn het mensen die kwetsbaar zijn. Ik vind het zelf stiekem ook heel leuk. Want wát nou als zo’n medium iets over me weet dat ze niet kon weten?! (Ja, en dan?)

De meest waarschijnlijke reden van dit kinderlijke plezier is dit: hoop. Als het enigszins klopt, dan was het een geweldige ervaring met inzichten, en als het niet klopt dan was het een spirituele scam. Blijkbaar is er zo’n enorme behoefte aan hoop dat we ons telkens laten meevoeren in het ongrijpbare. En er is altijd wel íets dat op jou van toepassing is. En zo wandelen we dus allemaal met grote glimlachen scams in.
Afgelopen weekend op een spiritueel festival merkte ik het weer: de tent van de bloemlezing zit bommetjevol mensen, snakkend naar boodschappen van overledenen. Interessant, want waarom hangt het af van een vreemde die aan de hand van een bloem iets over ons kan zeggen? Waarom hebben we die bevestiging van deze spirituele scams nodig, terwijl we zelf genoeg voelen en weten? Sceptisch ben ik, maar de tent blijft ook mij trekken. Blijkbaar is het te lastig om op het aardse leven dingen los te laten dat we zo hunkeren naar bevestiging van ‘boven’.
Onthoud dit: het gros (!) van deze lichtwerkers, werkt met gesprekstechnieken en leest lichaamstaal. Dat kun je gewoon bestuderen (ook bij LOI?) en vol overgave brengen. Natuurlijk voelen deze mensen dingen goed aan, maar het is niet allemaal bovenzintuiglijk, zoals we het graag willen geloven. Zij die dit werk doen en geen boosheid voelen bij het lezen hiervan, snappen wat ik zeg over hun concullega’s.

Scams en smarties

Maar uiteindelijk, en dit is wellicht het belangrijkste: ook al is het je reinste onzin wat je wordt voorgekauwd: als het voor jou werkt, werkt het. Als je hoofdpijn weggaat, maakt het geen drol uit of het kwam door een pijnstiller of door een smartie. Blijf bij wat voor jou werkt en voel je daar niet slecht om. Durf alleen kritisch te zijn.

Klopt je onderbuikgevoel bij ons wel? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij onze Holy breath sessies. 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Vipassana-stilteretraite: een reis naar zelfbewustzijn

Vipassana, ‘helder inzicht’ in het Pali, is een door Boeddha onderwezen meditatietechniek voor zelftransformatie. Los van spiritualiteit, groeit de populariteit van tiendaagse stilteretraites in Nederland. Ervaringsdeskundige Sandra Ijsselmuiden benadrukt de zoektocht naar verdieping. Oorspronkelijk ontdekt in India, verspreidt Vipassana zich de afgelopen dertig jaar geleidelijk over de wereld, met als doel het helen van menselijk lijden, zowel mentaal als fysiek. Resultaten tonen meer harmonie en geluk bij deelnemers, ondanks de uitdagingen van de retraite.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch