Paddo’s en truffels: Een geschiedenis van paddenstoelen

Als je al eens eerder een tekst op deze website hebt gelezen, heb je het vast al meegekregen: HOLY shit. organiseert truffelceremonies. Kort gezegd betekent dat dat je magic truffels neemt (op een veilige en legale manier), en daardoor spirituele dingen over jezelf ontdekt of innerlijke problemen kunt bekijken op een nieuwe manier. Wij werken nu, in de eenentwintigste eeuw met truffelceremonies, maar wist je dat het gebruik van paddo’s en truffels waarschijnlijk al 7000 jaar oud is? Holy shit!
Door: Elena Alves de Oliveira Neto & Zoë Sluysmans

Overal ter wereld

Al eeuwenlang maakt de mens gebruik van de spirituele kracht van psilocybine. Dat is het stofje dat je in psychoactieve paddenstoelen vindt, bijvoorbeeld magic truffels en paddo’s. Het interessante daaraan is dat je psychoactieve paddenstoelen op veel plekken op de wereld in het wild vindt, waardoor verschillende volkeren ze ontdekt hebben en in hun rituelen hebben verwerkt.

In Algerije vind je bijvoorbeeld grotschilderingen van 5000 voor Christus, waarop een ceremonie met paddo’s is afgebeeld. En ook in Zuid-Amerika is er genoeg oeroud bewijsmateriaal van het gebruik van magische paddenstoelen. Een mooi voorbeeld daarvan is het Azteekse standbeeld van Xochipilli, de bloemenprins. Deze bloemenprins zit op een troon omringd door verschillende psychoactieve planten en paddo’s. Hij werd door de inheemse bevolking gezien als de god van creativiteit, kunst, liefde, zang en dans, en hij was de hoeder van de schrijf- en tekenkunst. Die benamingen maken zeker duidelijk dat de Azteken het gebruik van psychoactieve middelen als iets positiefs ervaarden.

Europe catches on

Europa lag een beetje achter met het ontdekken van paddo’s; pas in de zestiende eeuw schreef de Spaanse priester Bernardino de Sahagun over de psychoactieve paddenstoelen, als eerste Europeaan. Hij ging als missionaris naar Zuid-Amerika en zag hoe de inheemse bevolking kleine paddenstoelen at tijdens een feest. Vervolgens dansten en zongen ze, sommigen huilden, en naderhand bespraken ze de visioenen die ze hadden gezien. Maar hoewel deze mensen duidelijk een goede tijd hadden, duurde het nog vele jaren voordat een westerling het aandurfde om deze mysterieuze paddo’s in zijn mond te stoppen.

Paddo’s en truffels eindelijk naar het Westen

Pas in 1957 publiceerde het populaire tijdschrift Life Magazine een eerste ‘trip report’, geschreven door een westerling. De schrijver, een Amerikaan die R. Gordon Wasson heette, nam deel aan een paddenstoelenceremonie in Mexico. En ineens wist de westerse wereld af van het bestaan van deze mysterieuze paddo’s. Hoera!

Intussen zijn paddo’s in Nederland niet meer legaal verkrijgbaar, maar magic truffels zijn dat wel. En die worden nog steeds gebruikt voor spirituele doeleinden.

Wil je meer lezen over magic truffels, of ben je benieuwd geworden naar een truffelceremonie? Lees hier meer.

Het derde oog chakra

Het derde oog chakra Vaker last van nachtmerries, concentratie- en leerproblemen of een gevoel van zinloosheid? Of lichamelijke problemen als neurologische aandoeningen, zenuwpijn of hoofdpijn? Dit alles kan te maken hebben met je derde oog chakra. Jenneke praat over helderziendheid, helderhorendheid, heldervoelendheid en helderwetendheid. Ook legt ze de link uit tussen magische truffels en het derde oog chakra, en biedt een heel scala aan oplossingen voor een gesloten derde oog. Of je nu houdt van werken met edelstenen, de natuur, meditaties of etherische oliën, je kunt zelf aan de slag om je derde oog chakra weer in balans

Lees verder