Meteen naar de inhoud

Doula: emotionele ondersteuning bij je bevalling

Lang bestond er in Nederland geen emotionele ondersteuning specifiek voor zwangere vrouwen en hun partners maar gelukkig is er zo’n soort concept overgewaaid uit Amerika en Engeland: een doula. Een doula is een begeleidende hand, vaak een vrouw, die jou ondersteunt tijdens je zwangerschap en bevalling. Het is niet hetzelfde als een verloskundige, die is er voor het medische gedeelte. Een doula staat je bij en denkt mee over keuzes. Zwangerschappen kunnen namelijk best eng lijken en dat staat een goede emotionele voorbereiding in de weg.

Desiree Duijzings (42), ofwel Doula Dees, helpt sinds 2019 zwangere vrouwen om de hele ervaring zo positief mogelijk te maken. Een doula is er niet alleen voor de moeders, ook de vader en andere belangrijke familieleden en natuurlijk voor de baby zelf. De geboorte en de periode vlak daarna zijn vormend en als je dat weet, wil je als moeder zachtheid en liefde vanaf de eerste seconde. Om dat te bieden is het belangrijk dat je er helemaal klaar voor bent om je kindje te verwelkomen.

Roer in eigen handen met hulp van een doula

Voor Desiree is het helpen van anderen hierin al lang een passie. “Ik wil mijn eigen positieve zwangerschap en geboorte-ervaringen doorgeven en bewustwording creëren rond deze thema’s. Het is belangrijk om vrouwen in hun kracht te zetten en met hun intuïtie te werken. En natuurlijk hebben de vader en de baby zelf ook de juiste steun nodig, zwangerschap en geboorte zijn voor iedereen life-changing!” Als doula wil Desiree een vertrouwde begeleider zijn. “Gewoon, vanuit het er zíjn voor de vrouwen en hun gezin.”

Goede voorbereiding = halve werk

Vroeger was Nederland het land van de thuisgeboortes, ja, dat was écht een ding waar ons kikkerlandje om bekendstond! Tegenwoordig bevalt nog maar 13% van de vrouwen thuis. “Angst speelt daarin een grote rol: een ziekenhuisbevalling lijkt de veiligste optie, maar eigenlijk kan dat juist stress opleveren omdat je in een onbekende omgeving bent.” Een doula helpt dan met het maken van die keuze. “Ik merk dat vrouwen zich thuis doorgaans het meest op hun gemak voelen,” zegt Desiree. “Maar een ziekenhuisbevalling is evengoed een legitieme keuze, of dat nu om medische redenen is of gewoon een gevoel! Het gaat erom dat je goed overwogen keuzes hebt kunnen maken. Dat is de belangrijkste factor in het positief terugkijken op de geboorte.”

Mama’s aan het woord

Desiree krijgt mooie reacties terug van vrouwen die hun zwangerschap met hulp van een doula doorstonden. Zo bijvoorbeeld van Dominique: “Ze maakte mij in de zwangerschap heel bewust van de keuzes die ik heb als zwangere vrouw. Veel meer terug naar mijn gevoel en intuïtie als moeder.”

Een andere moeder die na een eerste traumatische bevalling nu een Doula onder de arm neemt laat weten: “Ik vind het fijn dat er eens iemand met ervaring met mij meedenkt die aan mijn kant staat en niet aan de medische kant.” Voor Doula Dees is dit dan ook dankbaar werk. “Geweldig dat ik een vrouw kan zien groeien, vertrouwen zie krijgen in haar lijf en in zichzelf, en dat ze vervolgens positief de geboorte tegemoetziet.”

Zou jij een doula willen bij je eerste of volgende zwangerschap? Waarom wel/niet?

Meer over Doula Dees lees je hier

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

VLOG: Bianca Simons over geld en spiritualiteit

Jenneke: “Ik luisterde een podcast genaamd Millionaire Mindset en vroeg me af of dat wel iets is dat ik moet willen, zo’n mindset. Hoe belangrijk is geld nou eigenlijk als het materiële als onbelangrijk voelt? Hoe ga je daarmee om in de Westerse wereld?” Volgens Law of Attraction-expert Bianca Simons zit het allemaal in de lading die we op geld leggen. https://www.youtube.com/watch?v=ubbHD7toQuQ

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch