Steeds meer vrouwen kiezen ervoor geen hormonen in hun lijf meer te stoppen in de vorm van anticonceptie. Vaak is dat een hele zoektocht, en als je alle reguliere vormen hebt gehad en ontdekt dat er eigenlijk – behalve de koperspiraal – niets overblijft om jezelf tegen ongewenste zwangerschappen te wapenen, kom je uit bij ‘temperaturen’. Wat is het, hoe werkt het en wat is er wel en niet fijn aan? Ik vertel het je vanuit mijn ervaring.
Door: Jenneke van Genechten
Ik volg het standaardprotocol als het gaat om anticonceptie: op m’n 17e aan de pil en zo’n tien jaar elke dag Microgynon 30 geslikt. Mijn moeder zat naast me bij de huisarts die eerste keer, en er was niemand die me vertelde dat dat kleine pilletje vol zit met rotzooi die schadelijk was voor mijn lichaam. Nee, integendeel! Met deze wonderpil kon ik mijn eigen menstruatie reguleren! Minder puistjes! Minder gemoedsschommelingen (want ja, tieners…)! Mijn moeder wist destijds niet beter en ik deed het omdat het normaal was. Iedereen slikte de pil.
Meer vloed dan eb
Na mijn studie aan de universiteit van Maastricht (Gezondheidswetenschappen) begon ik te graven naar de negatieve effecten van de pil en besloot ik over te stappen op de spiraal. Minder hormonen wilde ik! De koperspiraal zorgde voor een bloedrode maandelijkse overstroming, dus dat hield ik niet lang vol. Dan maar de Mirena-spiraal. Werkte prima en ik voelde me er goed bij, maar de toegevoegde hormonen in mijn lijf bleven aan me knagen. Zo begon de zoektocht, maar al snel ontdekte ik dat er geen hormoonvrij alternatief is, behalve condooms. Dus de enige optie was zoeken naar een manier om het geklooi met condooms tot een minimum te beperken. En daar was ze: de Ladycomp. Toevallig mijn cycluscomputertje, maar je hebt ook andere zoals Daysy of ‘gewoon’ handmatig je temperatuur meten elke ochtend en bijhouden in een menstruatie-app zoals Flo, Natural Cycles of Clue.
Hoe werkt het?
Na grondige research besloot ik dus voor de Ladycomp te kiezen. Anderen waren er zeer enthousiast over, de kans op zwangerschappen is minimaal (net als bij reguliere anticonceptie) en het dingetje is gebruiksvriendelijk. In principe werkt het simpel: elke ochtend wekt de ladycomp me (als een wekker gewoon) en stop ik het staafje in mijn mond dat mijn temperatuur meet. Dat doe ik nog voordat ik ga plassen. Dat duurt 30 seconden en dat is alles. Het computertje slaat alle informatie op en leert mij beter kennen naarmate ik het langer gebruik. Aan de hand van de temperatuur, weet de Ladycomp of ik op dat moment vruchtbaar ben of niet. Ik krijg dan een groen lampje (‘je hoeft geen condooms te gebruiken’) of een rode (‘je bent vruchtbaar, gebruik een rubbertje’). Ook handig als je juist wél zwanger wil worden trouwens. En als je nu denkt: ‘well that didn’t work for you!’ (want ik ben net mama geworden)… toch wel. Ik wist door het computertje dat ik vruchtbaar was op dat moment. Hoewel ze alsnog een eerste schot in de roos was, was Pip dus geen ongelukje!
Weg met de hormonen
Even naar de basics. Een gemiddelde cyclus duurt zo’n 28 dagen. Die hele eisprong is een natuurlijk proces en brengt schommelingen met zich mee. In hormonen, in energie, in temperatuur, in slijmvliesdikte, etc. Superboeiend. Wat wij jarenlang hebben gedaan is door die pil het natuurlijke van de cyclus te verstoren. We zijn daardoor gestopt te vertrouwen op ons lichaam als graadmeter en hebben het in handen gegeven van een chemisch goedje. Hoe bizar eigenlijk! Dat maakt ook dat ik het in het begin heel spannend vond om via temperatuurmeting mijn vruchtbaarheid te bepalen, maar nu zweer ik erbij. Je kunt het ook zelf gewoon met een thermometertje meten en zelf bijhouden, maar ik vind het fijn dat het computertje mij vertelt wanneer ik zal gaan menstrueren en in welke fase van mijn eisprong ik me bevind. In de tabelletjes zie ik per maand een overzicht van de groene, rode en oranje (‘voorzichtig’) dagen. De eerste maanden had ik maar drie groene dagen, maar naarmate het ding mij beter leert kennen, heb ik tegenwoordig meer groen dan rode dagen. Feest!
Het fijnst vind ik natuurlijk dat ik geen hormonen meer toedien en ik merk nu na een jaar dat mijn cyclus haar balans weer vindt en dat mijn hormoonschommelingen afnemen. Ik voel me goed bij het idee dat mijn menstruatie haar natuurlijke pad volgt en ga ook mee in de cyclus, want elke van de vier weken heeft haar kwaliteit!
De cyclus en je gemoed
Week 1: menstruatie
Lage energie, want je lijf is bezig met opschonen. Dit is de beste week om je lekker terug te trekken en op te laden. Me-time nemen en zacht zijn voor jezelf. Het is ook een goede tijd om te evalueren en je doelen bij te schaven.
Week 2: folliculaire fase (klaarmaken voor eisprong)
Onze beste week! Hierin voel je je opgewekt, hoog in je energie en sterk door meer oestrogeen in je systeem. Dit is een goede week om klussen binnen te halen en dingen gedaan te krijgen. Je zelfvertrouwen is hoog en je durft actie te ondernemen. Dit is je meest stabiele week.
Week 3: ovulatie (eispprong)
Nu ben je op je vruchtbaarst. Je kunt je goed uitdrukken en bent empathisch en zorgzaam. Je staat ook meer in contact met je gevoel in deze week. Dit is een goede week om gesprekken te voeren en vriendschappen te versterken. Je hebt waarschijnlijk ook meer zin in seks in deze week.
Week 4: luteale fase (klaarmaken voor nieuwe cyclus)
Deze week voel je je waarschijnlijk wat somberder en ben je sneller emotioneel. Je zit niet zo lekker in je vel. Dit is een goede week om op te ruimen en negatieve mensen bij je vandaan te houden. Vaak doen we in deze week impulsaankopen waar we later spijt van krijgen.
Wat is er niet fijn aan?
Als je reist naar een andere tijdzone, of als je ziek bent, raakt het computertje in de war. Je kunt dan beter een dagje overslaan want anders kan het zijn dat je verkeerd advies krijgt. Dat betekent dat – als ik een keer griep heb gehad – mijn computertje niet betrouwbaar is die maand. Vind ik balen. Daarnaast is het ook een aardige investering, maar ik heb het ding al jaaaaaren dus de waarde heb ik er wel uit gehaald. Ro, mijn ict’er, vindt het schermpje heel gebruiksonvriendelijk en een lachertje. Oké, het is een beetje pacman-style, maar voor mij werkt het prima. En minder zijn natuurlijk die ‘rode dagen’, die logisch zijn, maar dan is het dus oppassen geblazen. Mensen die de pil gewend zijn, kunnen elk moment feest hebben.
Benieuwd naar jullie ervaringen met anticonceptie en alternatieve methodes daarvoor! Deel het hieronder met me, vind ik leuk.