Meteen naar de inhoud

Must: wensenbrief voor na je dood

Stel, je wordt morgenvroeg niet meer wakker. Weten je ‘achterblijvers’ dan waar je wachtwoorden liggen, wat voor een begrafenis je wilt, waar ze het gas moeten opzeggen en wie voor je hond moet zorgen? Natuurlijk is het niet gezellig om daarmee bezig te zijn, maar het is wel ontzettend belangrijk. Een wensenbrief is overigens niet hetzelfde als een testament! Het is geen officieel document. Waarom zou je hem dan schrijven? Voor hén. Je doet het voor hen.

Vooral als je jong bent, ben je hier meestal niet mee bezig. De meeste mensen met kinderen en mensen op leeftijd hebben hun zaakjes netjes geregeld bij de notaris. Dat geeft een fijn gevoel. Toch is een wensenbrief eigenlijk een dikke vette must, op elke leeftijd. Oók als je de praktische zaken al zwart op wit hebt, is het fijn een wensenbrief te maken. Veel persoonlijker. Door een wensenbrief te schrijven, neem je de verantwoordelijkheid over je huidige leven en laat je je geliefden niet achter met vraagtekens. Binnen een paar uurtjes heb je je brief klaar; het enige dat je daarna hoeft te doen is eens per jaar kijken of het nog klopt. Oudejaarsdag lijkt ons een mooi moment ;).

Waar begin je mee?
Allereerst met aan te geven aan wie je je brief richt. Wie zijn je wettelijke erfgenamen? Noteer de datum waarop je document het laatst is gewijzigd en schrijf erboven dat het je wensenbrief is. Begin met een kort, persoonlijk bericht met de reden van deze brief en alles wat je aan de lezers ervan kwijt wilt. Je kunt bijvoorbeeld noemen dat het geen notarieel document is, maar dat je hoopt dat ze je wensen met respect zullen behandelen. Let wel: indien je erfgenamen verre familie zijn die je nooit spreekt of wanneer je verwacht dat je erfenis veel ‘gezeur over geld’ kan opleveren, is het waarschijnlijk beter je wensen toch bij de notaris vast te laten leggen.

Wat zet je er nog meer in?

  • In het geval van huisdieren wil je zeker weten dat je dier in goede handen is, mocht je komen te overlijden. Wie zou dit kunnen en willen doen? En zijn er bepaalde zaken die deze persoon moet weten over je dier, zoals ziektes, de naam van de dierenarts of de plek van je dierenpaspoort?
  • Je woning. Hoeveel hypotheek zit er nog op, bij welke bank, wie is de huurbaas, aan wie zou je je huis willen schenken, voor hoeveel heb je verbouwd, waar liggen de papieren? Schrijf alles op waarvan je denkt dat het belangrijk is.
  • Krijgen bepaalde eigendommen een aparte vermelding omdat je ze aan iemand wilt schenken? Wat wil je dat er gebeurt met je inboedel? Welke items hebben de hoogste waarde? Wil je er overigens voor zorgen dat je nabestaanden geen onnodige troep erven, kun je al eens beginnen met het Feng Shui inrichten van je woning.
  • Waar in huis heb je contant geld verstopt? Bij welke bank heb je rekeningen? Zijn er schulden? Zijn er bitcoins of andere bronnen waar men niet direct aan denkt? Wat zou je willen dat er met je geld gebeurt? En ook niet onbelangrijk: waar liggen je papieren en wachtwoorden?
  • Indien je ondernemer bent, is het belangrijk details op te schrijven over je onderneming. Hoeveel KVK-nummers, wie is je boekhouder, wie moet de zaak runnen als jij er niet meer bent, welke lopende kosten zijn er die stopgezet dienen te worden, welke klanten moeten worden ingelicht, andere belangrijke zaken?
  • Stopzetten abonnementen en dergelijke. Om te voorkomen dat je achterblijvers gedoe krijgen met abonnementen en verzekeringen, is het fijn dat je op een rijtje zet wat ze allemaal moeten opzeggen en waar, van tijdschriften tot Spotify, van verzekeringen tot sportclubs en internet.
  • Misschien wil je er niet over nadenken, maar voor iemand die achterblijft is er niets fijners dan te weten wat jij gewild zou hebben op je uitvaart. Wil je worden begraven, gecremeerd of iets anders? Heb je specifieke wensen? Wat vind je belangrijk?

Uiteraard is deze lijst beknopt en kun je ervoor kiezen hem uitgebreider te maken of aan te vullen met zaken die in jouw situatie van belang zijn. Noem ook sleutelpersonen die je achterblijvers zouden kunnen helpen met bepaalde zaken, zoals boekhouders, webbeheerders en je beste vrienden.

Belangrijk

Zorg dat alle mensen die je noemt in je brief geel gearceerd zijn zodat je ze makkelijk kunt aanpassen indien in de loop der jaren situaties veranderen. Vermeld deze mensen op dezelfde manier als hoe ze in je telefoonlijst staan en schrijf op wat de code is om je telefoon te vergrendelen?

Wat doe je nu met deze brief?

Licht je erfgenamen in dat deze wensenbrief bestaat en waar ze hem kunnen vinden. De een kiest ervoor ’m elk jaar opnieuw uit te printen en in een kluis te bewaren. De ander zet er een digitale vergrendeling op en zorgt dat z’n computerwachtwoord bekend is bij iemand. Doe wat goed voelt, maar besef wel dat deze brief gevoelige informatie gevat die niet in handen van hackers of nieuwsgierige buurtkinderen terecht moet komen. Bewaar ’m dus nooit zomaar als document in je mappen, maar zorg wel dat de geadresseerde weet van het bestaan ervan en hoe hij erbij komt.

Hulp nodig met het schrijven van een wensenbrief of een andere gevoelige tekst? Neem contact op met Anne van tekstbureau Lettergeniek en je bent gegarandeerd in goede handen.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Inge
Inge
1 jaar geleden

Beschrijven wat je wil als je nog niet (helemaal) dood bent en er moeten beslissingen gemaakt worden over wel- of niet behandelen is ook een aanrader!
En nee, hier is geen dure notaris voor nodig. Gewoon een wilsverklaring downloaden, invullen en eens afgeven aan je partner/ouder/omgeving en je huisarts.

Misschien ook interessant:

Vipassana-stilteretraite: een reis naar zelfbewustzijn

Vipassana, ‘helder inzicht’ in het Pali, is een door Boeddha onderwezen meditatietechniek voor zelftransformatie. Los van spiritualiteit, groeit de populariteit van tiendaagse stilteretraites in Nederland. Ervaringsdeskundige Sandra Ijsselmuiden benadrukt de zoektocht naar verdieping. Oorspronkelijk ontdekt in India, verspreidt Vipassana zich de afgelopen dertig jaar geleidelijk over de wereld, met als doel het helen van menselijk lijden, zowel mentaal als fysiek. Resultaten tonen meer harmonie en geluk bij deelnemers, ondanks de uitdagingen van de retraite.

Lees verder

 

1
0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch