Meteen naar de inhoud

HOLY dance: innerlijke reis op muziek en etherische oliën

De dagen van het pasjes nadoen van je dansjuf zijn geteld. HOLY dance is een bewegingsvorm waarbij het geen kloot uitmaakt hóe je danst: het gaat erom dat je intuïtief beweegt op de muziek en leert luisteren naar je lichaam. Dat doe je op een veilige manier door het dragen van een blinddoek (mindfold) terwijl er etherische oliën voorbijkomen om je systeem te prikkelen. HOLY …!

Een combinatie van bewegen en de helende kracht van planten, bloemen en kruiden was er eerder nog niet. HOLY dance werd geïnitieerd door Jenneke van Genechten, die na elf jaar dansles te hebben gegeven voelde dat het tijd was voor een nieuwe dansvorm. “Het is veel natuurlijker om je eigen ritme en beweging te volgen dan om een dansjuf na te doen voor een spiegel. Deze vorm van bewegen op muziek is meditatiever en brengt je in een innerlijke reis gedurende twee tot drie uur waarin niks moet en alles mag. Heb je zin om even te liggen, dan doe je dat. Wil je klanken maken met je stem of kinderlijke, gekke bewegingen maken, go ahead! Toch niemand die het ziet, want iedereen heeft een blinddoek op.”

 

Spannend zonder zicht?

Uit eerdere HOLY dance ervaringen krijgen we terug dat het in het begin wel spannend is om zonder zicht te bewegen. Wat nou als je tegen iemand aanloopt?
Geen zorgen! Er is een prachtig begeleidersteam dat ervoor zorgt dat iedereen veilig is. Magisch genoeg zul je merken dat je intuïtief je eigen ruimte inneemt en niet snel tegen iemand aanbotst. Mocht je toch richting buurman, buurvrouw of muur gaan, dan pakken we je zacht bij je heupen en verplaatsen we je een beetje. Je zult juist gaan ervaren hoe ontzetten vrij het voelt om te bewegen als er niemand kijkt.

Deelneemster Kim:
“Ik vond het aanvankelijk pittig om te dansen met een ‘mindfold’. Het raakt een stukje pijn in mij en dat was uiteindelijk heel helend. Ik heb me de hele avond veilig gevoeld en geleerd dat ik op mezelf kan vertrouwen. Heel dankbaar.”

 

En hoe zit het met die oliën?

Na een studie aromatherapie leerden we hoe helend de natuur is. Een druppel etherische olie is immers alles wat krachtig is uit een plant, bloem of kruid samengeperst in een druppel superpower. Dit is hoe onze medicijnwereld ooit begon! Met plantjes. Adem je dit in, dan wordt je limbische systeem geprikkeld en zendt het signalen uit naar je lijf. Omdat elke plant een andere werking heeft, doorlopen we vijf fases tijdens HOLY dance. Van aarding, naar het toelaten van emoties, naar liefde, power en ontspanning. Bij elke fase hoort een eigen oliemix die wordt rondgesprayd. Heb je even geen zin meer in geur (die overigens subtiel is en vooral op je onderbewuste werkt), dan ga je toch even buiten dansen? De locatie is namelijk een kerk met een buitendeur. Jammer dat je deze prachtige ruimte de hele avond eigenlijk niet ziet… 

 

Hoe gaat die innerlijke reis zijn werk?

We verzamelen om 19:00 uur in het Leopoldskerkje in Meersen, in stilte. Je mag alvast dansen als je dat fijn vindt, maar we vragen je niet uitgebreid te kletsen met andere deelnemers. Na uitleg van Jenneke over de dansvorm en de geurreis met haar vijf fases, zet je je blinddoek op en duik je de diepte in van je eigen dansreis. Je kunt helemaal naar binnen en volgt je eigen ritme, tempo en beweging. Heerlijk! Per fase word je begeleid met stem en geur. Soms komt een begeleider bij je om je dieper in je proces te helpen, tenzij je hebt aangegeven dat je dat niet prettig vindt.
Na de dansreis van ongeveer twee uur, mag je op je yogamatje uitzweten en in diepe ontspanning gaan. Na actie is het voor ons lichaam heel heilzaam om bewust te ontspannen. Die state is waar onze cellen vernieuwen, de organen even tot rust komen en het hoofd even mag uitschakelen. We halen je uit je ontspanningsmeditatie met wat fruit en thee, waarna je lekker naar huis kunt om je bedje in te duiken.

Lijkt je leuk?

Op 27 november is de volgende HOLY dance, met maximaal 30 dansplekjes. Inschrijven kan via www.holyshit.nl/agenda. Vergeet niet je blinddoek en een yogamatje mee te nemen!
Eventuele vragen kun je stellen onder dit bericht.

Liefs,

Team HOLY dance

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mirjam
Mirjam
3 jaren geleden

Ik meld me graag aan lady

Admin
3 jaren geleden
Antwoord aan  Mirjam

Superleuk Mirjam!
Dat kan via deze link: https://holyshit.nl/agenda
Even naar het event scrollen (27 nov).

Liefs en tot dan!
x Jenneke

Misschien ook interessant:

Nieuwjaarsritueel in 6 stappen

Het nieuwe jaar is een mooi moment om je doelen opnieuw te evalueren, en je brein te programmeren om datgene aan te trekken dat je nodig hebt. Giet het in de vorm van een eenvoudig ritueel om er kracht achter te zetten. In 6 stappen!

Lees verder

 

2
0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch