Meteen naar de inhoud

Holisme: kijken naar gezondheid in plaats van ziekte

Als (Westerse) mens zijn we vaak op zoek naar oplossingen voor onze ziektes. We hebben bepaalde symptomen en zoeken daarvoor een medicijn. Wat zou het opleveren als we deze gedachtegang radicaal omgooiden en op zoek gingen naar gezondheid?
Door: Nadieh Haarsma

“To find health should be the object of any doctor, anyone can find disease.”
– A.T. Still

“Iedereen kan ziekte vinden, het is de kunst om gezondheid te vinden.” Een uitspraak van Andrew Taylor Still, de grondlegger van de osteopathie in 1892. In onze huidige maatschappij is het soms best een uitdaging om je te blijven voeden met wat gezond is voor jou. In essentie is het zo dat het lijf altijd streeft naar een balans, maar wij onderwerpen ons lijf aan een omgeving die niet altijd even heilzaam is.

Een andere kijk op ziekte
Wanneer we dreigen weg te varen van die gezonde balans reageert ons lijf met symptomen. Deze symptomen bestempelen we vaak als ‘ziekte’. Je hebt bijvoorbeeld eczeem, buikpijn of pijnlijke gewrichten. Hoe zou het zijn om deze symptomen te gaan zien als communicatie vanuit je lijf in plaats van een boodschapper van ziekte?
Eczeem is bijvoorbeeld een huidaandoening. De huid is een secundair orgaan voor het uitscheiden van afvalstoffen. Primair zijn dit je lever, nieren en darmen. Wanneer je dus een huidaandoening hebt, zou je dit ook kunnen zien als aanwijzing dat jouw lijf de aanwezige afvalstoffen niet optimaal krijgt afgevoerd. Wanneer je zo naar je symptomen kijkt, kun je ernaar handelen met bijvoorbeeld een leverdetox en op díe manier je huid helen. (Check deze module van de HOLY shit. Academy om je lijf schoon te eten in 9 dagen.) Altijd maar klachten hebben, is niet zoals het hoort te zijn. Deze andere manier van kijken, hoort bij holistisch leven.

Wat is homeostase?

Wanneer je holistisch leeft, ben je je bewust van jouw eigen invloed op je gezondheid. Jij en je lijf zijn als het waren op dezelfde missie. Waar veel mensen hun lijf tegenwerken in het streven naar gezondheid met slechte voeding, veel stress en weinig beweging, probeer jij je lijf te helpen om balans te vinden.

De bovengenoemde balans heet ook wel homeostase. Alle cellen in jouw lijf zijn continu aan het afstemmen op deze homeostase. Ze werken samen om jouw lijf gezond te houden in de omgeving en situatie waaraan je jezelf blootstelt. Een voorbeeld dat direct tot de verbeelding spreekt, is dat je gaat bibberen wanneer je zonder kleren naar buiten gaat. Minder duidelijk wordt het wanneer je je lijf blootstelt aan weinig beweging, veel stress of ongezonde voeding. Echter, ook hier werkt je lijf continu aan het terugvinden van die balans. Waar in bovengenoemde voorbeeld je spieren gaan trillen, moet nu bijvoorbeeld je lever harder werken om afvalstoffen af te voeren.

Vertrouwen op je lijf
Wanneer je erop kunt vertrouwen dat je lijf altijd streeft naar gezondheid, is de zoektocht een stuk makkelijker. Een zoektocht impliceert namelijk dat je iets kwijt bent en je de weg niet terug kunt vinden, maar je lijf weet feilloos de weg. Je hoeft het enkel te volgen.

Hoe volg je je lijf?
Er zijn enorm veel manieren om de wijsheid van je lijf te volgen, maar hieronder vind je drie methoden waarmee je vandaag al kunt beginnen.

1. Afstemmen met voeding

Ga rustig zitten, doe je ogen dicht en voel je billen op de stoel. Probeer contact te maken met je lijf door je bewust te focussen op je ademhaling. Voel hoe de lucht de borst vult met lucht, en vervolgens hoe de lucht via je neus weer ontsnapt. Vervolgens stel je jezelf de vraag: “Wat zou heilzaam zijn voor mij om nu te eten?” Het eerste antwoord is vaak goed.  

2. Afstemmen met beweging
Zet een muziekje op en probeer eens te bewegen zoals jij je voelt. Welke beweging zou je lijf willen maken? Wil het uitrekken? Schudden? Springen? Laat je meevoeren door wat je lijf je ingeeft. Je lijf weet precies welke bewegingen er nodig zijn om bepaalde energie los te laten. In het begin kan dit een beetje onwennig voelen en dat is oké. Probeer de bewegingen die je lijf wilt maken eens te vergroten en kijk hoe dat voelt. Als je geluid wilt maken, is dat natuurlijk ook welkom!

3. Afstemmen met rust

Misschien wel de moeilijkste: de kunst van het rusten. Geef jezelf een vast moment in de dag (of week) waarop je mag ontladen. Vul van tevoren niet in hoe je denkt dat je moet rusten, maar voel in het moment wat je fijn vindt. Wil je wandelen? Slapen? Dansen? Lezen? Alles mag, zolang het maar niet ‘productief’ is. Hoe meer het je lukt om af te stemmen op je lijf, hoe makkelijker het wordt om holistisch te leven.

Het lijf weet de weg, je hoeft enkel te luisteren. Wat ga jij vandaag doen als eerste stap om naar je lijf te luisteren?

Als je voelt dat je wellicht wat hulp nodig hebt bij het ‘in je lijf komen’, zou je HOLY latin eens kunnen komen proberen! Een holistische latin dansles waarbij je focust op voelen en bewegen.

 

5 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Vipassana-stilteretraite: een reis naar zelfbewustzijn

Vipassana, ‘helder inzicht’ in het Pali, is een door Boeddha onderwezen meditatietechniek voor zelftransformatie. Los van spiritualiteit, groeit de populariteit van tiendaagse stilteretraites in Nederland. Ervaringsdeskundige Sandra Ijsselmuiden benadrukt de zoektocht naar verdieping. Oorspronkelijk ontdekt in India, verspreidt Vipassana zich de afgelopen dertig jaar geleidelijk over de wereld, met als doel het helen van menselijk lijden, zowel mentaal als fysiek. Resultaten tonen meer harmonie en geluk bij deelnemers, ondanks de uitdagingen van de retraite.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch