Meteen naar de inhoud

Hoe doe je dat dan, holistisch leven?

Als je op deze site terecht bent gekomen heb je er op zijn minst al eens van gehoord: holistisch leven. Het heeft te maken met bewustzijn, zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling. Je hebt er misschien al een beeld bij, maar weet je al hoe je jouw leven holistisch kunt leven, en waarom dat zo’n goed idee is? We wijdden er al een blogcategorie aan waar je allerlei tips voor specifieke situaties vindt, maar we leggen je hier eerst het globale concept uit:. Geen zin om te lezen? Geen probleem, luister je gewoon de podcast (waar allerlei holistische onderwerpen langskomen).

Door: Jenneke van Genechten

Holistisch wil zeggen: allesomvattend. Men kijkt op fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en sociaal niveau hoe dingen beter, fijner, diepgaander en bewuster kunnen. Het gaat dus om het maken van bewuste keuzes op alle vlakken van het leven. Het gaat over leren accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn bedoeld, maar ook dat we verantwoordelijkheid mogen nemen over ons eigen leven.

Bepaal je eigen geluk

Mensen die holistisch leven, leven vanuit een ander bewustzijn dan waarmee we doorgaans worden grootgebracht. Zij zijn zich op een bepaald punt in hun leven gaan afvragen waarom ze bepaalde dingen doen zoals ze ze doen, of waarom ze reageren zoals ze reageren. Het zijn mensen die doen aan zelfreflectie, naar binnen durven keren en zichzelf en hun leven kritisch durven te bekijken. Wij bepalen hoe gelukkig we zijn. We zijn geen slachtoffer van vervelende dingen die ons overkomen, nee, we mogen lessen leren en er beter uit komen. We zijn niet de persoon die zegt dat het nooit meezit of altijd te druk is, want we geloven dat we alles aantrekken met onze gedachten. Dus we leren de gedachten positief te maken en te leven vanuit vertrouwen en niet vanuit angst.

Geen handleiding

Natuurlijk is holistisch leven nog veel meer dan dat, maar ook nog veel minder want het is voor iedereen anders. Ieder legt z’n puzzelstukjes in zijn eigen tempo met zijn eigen tools. Waar Jantje holistisch leeft door bewust bezig te zijn met het milieu, leeft Pietje holistisch door bewust te kiezen voor rotzooivrije cosmetica en voeding. En Klaasje houdt zich bezig met de standen van de maan, edelstenen en etherische oliën. Het fijne is dan ook: er is geen gebruiksaanwijzing voor holistisch leven. En misschien is dat meteen de moeilijkheid. Je bepaalt het zelf. JIJ kiest ervoor om bewust na te denken over alle keuzes die je maakt. Van hoe je ochtend eruitziet, hoe je je huis inricht, wat je eet, hoe vaak je je emoties durft te doorvoelen en bespreken en hoe je omgaat met grenzen aangeven, energie en dieren.

Holistisch leven, hoe doe je dat dan?

Om te beginnen ga je een dag vrij te plannen om te evalueren. Om je hele leven te evalueren. Kijk eens echt naar je liefdesleven, je carrière, je woonomgeving, je spiritualiteit, je voeding, je persoonlijke groei, vrije tijd, seksleven, geld, je lichaam, de band met je ouders, dingen die aan je knagen, onopgeloste trauma’s …. ALLES neem je onder de loep. En nee, dat hoeft heus niet allemaal in één keer, maar het is misschien goed om eens stil te staan bij hoe de situatie nu is en hoe je idealiter zou willen dat het zou zijn.

Misschien ben je nu te zeer bezig met het krijgen van een gezonde cashflow op je bankrekening waardoor biologisch eten kopen er nu eenmaal niet in zit. Helemaal oké! Jij bepaalt de volgorde en wie weet heb je over een jaar wél ruimte om duidelijker te kiezen hoe en wat je wilt eten, als je dat belangrijk vindt. Misschien ben je nu nog te veel bezig met je eigen ontwikkeling om ook nog bezig te zijn met bijdragen aan een beter milieu. Alles heeft divine timing. Probeer dus niet nu 100 dingen tegelijk te veranderen, maar sta gewoon eens stil.

Adem eens wat dieper in. Besluit om de beste versie van jezelf te worden en kies waar je mee begint. De rest gaat vanzelf.

Hulp nodig met anders kijken naar jezelf en het leven? Dat is waar we HOLY coaching voor in het leven hebben geroepen. Neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:


 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch