Meteen naar de inhoud

Hekserij anno 2020: waarom een beetje heksen best goed voor je is

Heksen bestaan. Ze dragen geen punthoeden of gewaden en hebben (doorgaans) geen haakneus met pukkel. Nouja, misschien met Halloween dan. Ook roepen ze geen ‘Hocus pocus pilates pas’. Moderne hekserij is geen georganiseerde religie maar een sterke verbintenis met de natuur en al het leven om ons heen. Veel mensen ervaren stressklachten, zeker de afgelopen maanden, en moderne hekserij zou je kunnen helpen weer wat rust en verdieping in je leven te brengen. Haagse heks Lunadea (verdiept zich al 20 jaar in hekserij) vertelt er meer over.
Door: Marina van den Bercken en Anne Koreman

“De moderne heks is iemand die aanvoelt dat de natuur bezield is,” omschrijft Lunadea. “Iemand die in verbinding staat met de natuur en zijn of haar eigen gevoel. Ze zijn bewuster van de natuur en mensen om zich heen.” In de huidige maatschappij zijn we gewend om meer op onszelf te focussen. We moeten onszelf zijn, voor ons zelf opkomen en onze eigen plek claimen. “Bij hekserij gaat het meer om de verbinding en open staan voor anderen om je heen. Deze religie staat stil bij alle veranderingen, van maan-verandering tot de seizoenen, tot zelfs de kleine dingen die gebeuren in een mensenleven. Dat is iets dat in de huidige maatschappij vaak ontbreekt.”

De kracht van rituele handelingen?

Voor Lunadea is magie nog steeds iets bijzonders. “Je kunt een uitgebreid magisch ritueel doen, maar ook een kaarsje aansteken of een knoop leggen waarbij je een hoop gevoel in legt. Dát is magie.” Geen Disney-taferelen dus, maar werken met de krachten van de natuur om bepaalde veranderingen tot stand te brengen. “Het enige wat je nodig hebt om magie te beoefenen zijn noodzaak, emotie en kennis. Noodzaak is een diepgevoelde, belangrijke toestand. Zonder emotie en gevoel bij je doel kom je niet ver.” Werktuigen zoals kaarsen, een staf, of representaties van de elementen kunnen handig zijn, maar het gaat uiteindelijk om je gedachtekracht. Rituelen zijn mooi maar de essentie ervan is jouw intentie”, weet Lunadea. “Alles om mij heen is magisch, en ik heb geen richtlijnen nodig voor een levenswijze waarbij ik mij goed voel. Ieder mens is uniek, en iedereen heeft zijn eigen gevoel en ideeën. Als iets goed voelt dan is dat goed, ongeacht wat een ander daarvan vindt.”

Hoe kan hekserij mij helpen?

Niksen is tegenwoordig zo’n beetje het nieuwe bungeejumpen: dat doe je niet zomaar even. Heksen weten hoe belangrijk stilstaan is. “Heksen eren het leven en de natuur door stil te staan bij de veranderingen van de natuur,” aldus Lunadea. “Ze zien zichzelf als onderdeel van de natuur en door stil te staan vieren ze veranderingen om zich heen en in zichzelf.” Als het je wat ver gaat om meteen een maanritueel te gaan vieren begin dan eens vanuit die gedachte. Voel de connectie met de wereld om je heen. Aai je zwarte kat. Ga in een ketel vol hete prut (lees bad) zitten en kom even tot rust in deze nare en rare tijden.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Contact maken met je gevoel

Deze geleide meditatie is voor iedereen die het lastig vindt om bij zijn/haar gevoel te komen. Vaak zitten we dan veel in ons hoofd in plaats van in het lichaam. Geniet van deze meditatie!

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch