Meteen naar de inhoud

De wijsheid van het paard

Paarden worden wel vaker edele dieren genoemd.  Ze beschikken over een bijzondere wijsheid, die enorm waardevol is voor diegene die durft te luisteren. Als jij je ervoor openstelt, kan een paard je als het ware een spiegel voorhouden. Dat heeft alles te maken met wat er zich op energetisch niveau afspeelt tussen dieren in een kudde.
Door: Nadieh Haarsma

Je hoeft trouwens geen paardeneigenaar of zelfs -liefhebber te zijn om deze paardenwijsheid in je voordeel te gebruiken. Er zijn verschillende paardencoaches waar je een sessie kunt boeken om jezelf op een andere manier te leren kennen, maar we geven je in deze blog ook een energetische oefening die je gewoon thuis met een partner kunt proberen.
 
De energetische kracht van synergie

Heb je je wel eens afgevraagd hoe het kan dat vogels in een perfecte ‘V’ vorm vliegen? Of waarom vissen als één zwemmen in een school. Of; waarom paarden nooit tegen elkaar aan rennen wanneer ze moeten vluchten? Dit is de synergie van de kudde. In de wetenschap noemen ze dit ‘collision avoidance’. De dieren zijn zich continu bewust van de andere leden van de kudde, waar ze zijn en hoe ze zich voelen. Wij mensen kunnen dit ook, maar omdat onze huidige maatschappij zo veel andere dingen van ons verlangt zijn we dit een beetje vergeten.

De spiegel van het paard

Binnen een kudde die in balans is, kent iedereen zijn plek. Wanneer je in verbinding treedt met een paard, zal het je laten voelen of je je plek inneemt. Dit kan door bijvoorbeeld in jouw ruimte te stappen en te voelen wat je daarmee doet. Stap je aan de kant? Deins je terug? Of sta je stevig met je voeten op de aarde? Wanneer je rustig en geaard bent kan het paard dit spiegelen met een hoofd dat zakt, ogen die rustig knipperen, gapen, likken en kauwen. Jij brengt rust in de kudde en dat geeft veiligheid. Wellicht blijft het paard een tijd bij je staan, om te genieten van de rust en synergie van jullie mini kudde.

Wat gebeurt er als ik niet in synergie ben?
Wanneer je niet in synergie bent met de kudde, in dit geval dus met het paard, dan zal het paard je seintjes geven om terug in synergie te komen. Om in synergie met de kudde te kunnen zijn, zul je in harmonie moeten zijn met jezelf. Wij mensen steken soms pijnlijke emoties of gevoelens weg. Het paard voelt de energie van deze emoties en pijnen en zal zijn best doen om je dit duidelijk te maken. Dit is belangrijk, want zijn veiligheid hangt instinctief af van hoe goed jij in de kudde past en dus hoe goed je in harmonie bent met jezelf. Wanneer jij angstig bent zul je dit ook terugzien in het paard. Tekenen die je kunt krijgen zijn wijdgeopende ogen, oren die alle kanten uitdraaien, stoppen met knipperen of zelfs snuiven en onrustig heen en weer bewegen.

Oefenen met mensen

Weer in touch komen met de ernergie die wij als mensen naar elkaar uitstralen Zoek een partner en probeer deze oefening. Ga tegenover elkaar staan, met minimaal 5 meter tussen jou en je partner. Vervolgens vraag je je oefenpartner om heel rustig naar jou toe te lopen, stap voor stap. Voel wat er in jou gebeurt, welke lichamelijke sensaties kun je voelen wanneer de ander steeds dichterbij komt?

Op een gegeven moment komt er een punt waarop je voelt dat je oefenpartner jouw energetische bubbel betreedt. Op dat moment zeg je ‘stop’. Hoe voelt het als iemand op die grens staat? Vind je dat spannend of juist fijn? Vind je het makkelijk om stop te zeggen of twijfel je?

Vervolgens kun je terug op je plek gaan staan, nu ben jij diegene die loopt. Stap voor stap loop je richting je oefenpartner. Kun je de grens van de ander voelen? Welke sensaties neem je waar als je naar diegene toe loopt? Wanneer voelt het alsof je een grens overschrijdt? Stop zodra je de grens voelt en stem af met je partner of je goed zat.

Om de synergie met de mensen en dieren om je heen te kunnen voelen is het belangrijk dat je aanwezig bent in je lijf. Heb je daar nog wat moeite mee? Bekijk dan onze online module ‘Uit je hoofd, in je lijf’ en leer hoe je meer in je lijf kunt zakken. 

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

7x hoe je toxische vriendschappen kunt loslaten

Je bent veranderd. En hij/zij ook. Er is iets gebeurd dat jullie vriendschap heeft beschadigd, of misschien besef je ineens dat het contact is doodgebloed, of dat je met tegenzin naar zijn/haar verjaardag gaat. Je beste vriend(in) doet ‘anders’.

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch