Meteen naar de inhoud

De diepte in met medicijnplanten: San Pedro (Huachuma)

In sommige culturen is het gebruik van medicijnplanten even logisch als een bezoekje aan de therapeut hier is. Nederland is nog niet zo ver, maar toch beginnen de voordelen en kracht van medicijnplanten ook hier steeds bekender te raken. Zo ook de San Pedro cactus, wiens hallucinerende werking al veel gebruikers tot nieuwe inzichten leidde. Voor wie is dit weggelegd? Waarom kiezen mensen voor een plantmedicijn, en wat zijn de resultaten? Wat laat San Pedro de gebruikers voelen en hoe werkt dit medicijn?
Door: Anne Koreman

In dit artikel duiken we in de geschiedenis en werking van de San Pedro cactus, ook genaamd Huachuma. Een stukje theorie voor beginners dus, maar in de kanttekeningen geeft ervaren psychonaut Jenneke van Genechten een inkijkje in haar kennismaking met San Pedro. Deze prikkelende heler groeit in Zuid-Amerika, waar vormen van medicijnplantceremonies met San Pedro al meer dan 3000 jaar bestaan. Omdat we in Europa niet bepaald over de cactussen struikelen, lopen we hier een beetje achter: zo’n 2800 jaar.

Cactus in je brein

De psychoactieve stof in San Pedro, die we overigens ook tegenkomen in een cactus genaamd Peyote en nog zo’n dertig andere cactussoorten, is mescaline. Bekeken onder een microscoop zijn dit kristallen van 6 mm lang. En als die mescaline in je lichaam zit, wat dan? Mescaline heeft vooral invloed op je rechterhersenhelft. Die is verantwoordelijk voor het verwerken van visuele vormen en patronen, je aandachtsspanne en het interpreteren van taal en bedoelingen. Na het verteren in je maag reist het door je alvleesklier, lever, nieren en milt. Het heeft invloed op je centrale zenuwstelsel, stimuleert de corticale gebieden in je brein, en bindt zich uiteindelijk met serotonine receptoren in je hersenen. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op je hele lichaam, je slaap, je eetlust, maar ook zorgt het ervoor dat hersencellen goed met elkaar kunnen communiceren.

“Als begeleider bij medicijnplantceremonies bij een grotere organisatie wil ik altijd voelen hoe het is om zo’n stofje in je systeem te hebben. Dat is de reden dat ik aan enkele San Pedroceremonies meedeed. Normaliter zou ik dit doen als ik een blokkade voel in mezelf, waar ik met meditatie en therapie niet langskom.
Dat is bij alle medicijnplanten zo: je wordt ‘geroepen’.”
Jenneke van Genechten

Gebruik en dosering

De San Pedro cactus kan op meerdere manieren gegeten worden. Nadat de naalden en taaie ‘huid’ zijn verwijderd kun je er zo op kauwen, hoewel dit geen prettige ervaring is. De smaak is bitter en je moet vrij veel cactus consumeren om de effecten te voelen. Daarom wordt hij vaak in stukken gesneden en gekookt tot een stroperige substantie die je vervolgens drinkt.

Ongeveer een op de tien gebruikers ervaart misselijkheid na het innemen van San Pedro. Je verkleint de kansen hierop wanneer je de aanbevolen dosering van 500 mg in twee of meerdere fases inneemt, met een halfuur ertussen. Het duurt ongeveer drie kwartier voordat je iets begint te voelen.

“Ik voelde me fantastisch met San Pedro, niks aan het handje. Ik ben wel eens ziek geweest tijdens ayahuasca-reizen. In mijn beleving is dat ofwel omdat je te veel van een medicijn hebt genomen ofwel omdat je energetisch iets moet loslaten. Overgeven – letterlijk en figuurlijk – kan een ontzettende opluchting zijn op verschillende lagen in je systeem.”

Jenneke van Genechten

De ervaring

Een reis op Huachuma duurt lang, zo’n twaalf tot achttien uur. Je kunt niet gaan slapen met de cactus in je lijf, dus op tijd beginnen! De mescaline in San Pedro zorgt in je hersenen voor een verscherping van je gehoor. Geluiden om je heen kunnen intenser klinken maar ook veranderen. Je reukzin wordt scherper, meer nog dan bij het gebruik van magische truffels. Mescaline kan ook werken als een afrodisiacum. Omdat je tijdens de reis relatief helder blijft onder San Pedro, kan het fijn zijn om naar buiten te gaan, te wandelen en te genieten van de natuur of het gezelschap van anderen.
De belangrijkste effecten bemerk je echter in jezelf. Ondanks de lichtheid van de reis kun je diep naar binnen kijken als je daarvoor kiest. Misschien is er iets dat je moet loslaten en eruit moet huilen, maar het kan ook zomaar zijn dat de diepere inzichten uitblijven tijdens de reis, om dan in de daaropvolgende dagen op te duiken. Soms duurt het even eer het ‘klikt’.

“Slokje voor slokje ging ik een laagje dieper. Of hoger, moet ik zeggen, want het voelt alsof je op een plateau komt. Ik vond het erg ontspannend en licht. Alsof ik tegen mijn zorgen kon zeggen: ‘waarom zat ik dáár nou over te piekeren?’”
Jenneke van Genechten

Wanneer kies je voor San Pedro?

Kiezen om een medicijnplant te gebruiken doe je doorgaans omdat je een innerlijke reis wil maken, iets wil leren over jezelf, of een nieuw pad ontdekken. Maar waarom specifiek San Pedro? In vergelijking met andere medicijnplanten als ayahuasca en truffels voelt San Pedro lichter. Je blijft meer in je lichaam, en over het algemeen voelt het minder dromerig. Dat zorgt ervoor dat San Pedro een meer mannelijke energie heeft, tegenover ayahuasca die een uitgesproken vrouwelijke energie heeft. Niet verkeerd dus, om op beide eens een reisje te maken om de balans op te maken. Iedereen heeft immers feminiene en masculiene energie in zich (leer hier meer).

Veel gebruikers verhaalden dat San Pedro hen een diep zelfinzicht bood, en een connectie met het universum. Daarnaast is aangetoond dat mescaline het probleemoplossend vermogen vergroot, creatiever maakt, en psychische problemen als depressie, angst, verslaving en trauma’s kan verlichten.

“Ik heb de luchtigheid van het leven geproefd. En chocolade: die smaakte als een waterval van regenbogen. Ik heb een heerlijke wandeling gemaakt door de natuur en me verbonden met alles dat leeft. En een stuk zwaarte losgelaten. Als je angst voor het nemen van een medicijnplant nu nog te groot is, is het niet je moment. Als je de angst naast je kunt zetten en kunt voelen dat je dit moet doen; gewoon een ceremonie boeken. Vanaf het moment dat je boekt, verandert er energetisch al van alles.”
Jenneke van Genechten

Vraag aan jezelf:

Wat houdt je tegen? Dat kan iets zijn in een patroon dat je wil doorbreken, een relatie, je carrière, maar ook: wat houdt jou tegen om San Pedro of een andere medicijnplant te proberen?

Onder deskundige begeleiding een medicijnplant proberen? HOLY shit. verzorgt besloten en openbare truffelceremonies.

Voeg je koptekst hier toe

4.4 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] vond ik dit toch wel een 10-op-10, in vergelijking met andere medicijnplanten zoals bijvoorbeeld San Pedro. Aan de andere kant sta je, als je eenmaal uitgerust bent, binnen een paar uurtjes weer buiten. Ik […]

Wesley Fiegen
Wesley Fiegen
5 maanden geleden

Hey Jenneke, Ben jij de dochter van Richard van Genechten?
Als dat zo is, Heb van je pa les gehad in groep 7,, Basisschool aan de Belboom.. Ben hem nooit vergeten die man heeft zo’n lief hart, en de lessen waren altijd plezier!! Zo ook de muziekles, en het gitaarspelen..
Waarin hij iedereen van de klas, verwerkte in het nummer Feliz Navidad, En mijn zin was ; Wesley’s laatje zat/zit weer vast!! Dat is een eigenachap dat ben ik nooit kwijt geraakt hahahah… Als dat zo is wil je hem aub de groetjes doen van me?

En jij bedankt voor het mooie verhaal, heel interessant allemaal..
Ben er ook al jaren mee bezig,, plantmedicijnen etc ook de wat hardere middelen hahha maargoed… Zag je naam staan,, denk die naam komt me toch heeel erg bekend voor!

Nou wens jou/jullie alle goeds in het leven, en geniet van alle dingen die het leven je te bieden heeft!!

Misschien ook interessant:

Plan van aanpak: Dealen met je eetprobleem

Hoppa! De helft van het werk zit er al op. Je hebt namelijk én erkend dat je een eetprobleem hebt, én je voelt dat je er iets mee wil doen. Erkenning en motivatie zijn de twee key ingedients voor heling. Maar hoe verder nu? Voordat je een kant-en-klaar plan van aanpak krijgt voorgeschoteld is het belangrijk om in te zien dat gestandaardiseerde protocollen wel een leuke basis kunnen bieden, maar nooit jou als persoon zien voor wie je bent. Een kant-en-klaar plan is er dus niet, want jouw problematiek is persoonsgebonden. Elk probleem is namelijk anders: de één

Lees verder

 

3
0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch