Meteen naar de inhoud

Vision board: wat is het en waarom maak je het?

‘Een vel papier met mooie afbeeldingen waarmee jij al jouw dromen waarmaakt’. Grote kans dat je een dergelijke omschrijving tegenkomt als je zoekt op ‘vision board’. Hoewel dit bijna te mooi klinkt om waar te zijn, leggen we je graag uit wat een vision board is én hoe jij deze tool kunt inzetten. Let’s go!
Door: Michelle Ubaghs

De toegevoegde waarde zit ‘m eigenlijk al in het voortraject. Het maken van een vision board nodigt jou namelijk uit om écht goed na te denken en te voelen wat jij wilt in jouw leven. Wat wil je graag anders doen? Waar heb je behoefte aan? Waar word je blij van? Je verzamelt afbeeldingen en woorden die met deze gevoelens overeenkomen en daardoor breng jij jouw wensen, dromen en doelen in kaart. Dit kan een specifiek onderwerp zijn zoals een andere baan of woonomgeving (doe er eventueel deze geleide meditatie bij), maar ook meer abstracte onderwerpen zoals ontspanning of zelfvertrouwen.

De meeste dromen zijn geen bedrog
Ons brein is visueel ingesteld en door (bewust en onbewust) op deze onderwerpen te focussen, vallen deze in het dagelijks leven steeds meer op. Er komen letterlijk dingen op jouw pad, omdat je hersenen en energie daarop gericht zijn. Belangrijk daarbij is dat je 100% voelt en erop vertrouwt dat jij jouw dromen waarmaakt. Je brein gelooft steeds meer dat dit zo is, waardoor je makkelijker keuzes maakt in de juiste richting. Een beetje van jezelf dus en een beetje van het universum.

Voordat je begint, is het fijn om je dromen en doelen kort op te schrijven. Hoe concreter, hoe beter. Maar geen paniek! Weet jij nog niet zo goed hoe en wat, maar voel je wel dat er iets mag veranderen? Ook dan geeft een vision board je meer inzicht. Ga maar lekker voelen wat bepaalde afbeeldingen of woorden met je doen, zonder er al te veel bij na te denken.

‘T is jouw feestje
Tijd om aan de slag te gaan! Volg onderstaande tips voor jouw eigen board: 

  • Verzamel tijdschriften en andere knipsels, scharen, stiften, kleurpotloden en plakband.
  • Heb jij geen stapel tijdschriften of wil je je favoriete exemplaren niet verpesten? Vraag je kapper, een vriendin of je oma om tijdschriften waarin je lekker mag scheuren en knippen. Maak ook eens een rondje door de kringloop of op Marktplaats. Hier bieden mensen vaak voor een paar euro complete jaargangen aan.
  • Maak jij liever een online vision board? Gebruik dan bijvoorbeeld Pinterest of Canva, maar verdwaal niet in het eindeloze online doolhof. Het vinden van de allermooiste, meest perfecte plaatjes is níet het doel.
  • Creëer een ontspannen sfeer: kaarsje, muziekje, thee. En oh, leg die telefoon maar even weg.
  • Alleen of met een groep; voel wat werkt voor jou. In je eentje is je concentratie beter, in een groep kan de energie van een ander aanstekelijk zijn.
  • Werk op je vision board alleen met positieve termen en benamingen. Dus niet: ‘ik wil niet meer in loondienst werken’, maar wel: ‘meer vrijheid’.
  • Verzamel alles waar je een goed gevoel bij krijgt (beter te veel dan te weinig) en selecteer als je klaar bent de afbeeldingen die jouw dromen het beste weergeven. Maak er een mooi geheel van (en plak het bijvoorbeeld op een A3) en voilà!

Ik zie, ik zie
Geef jouw vision board een plek waar je ‘m elke dag tegenkomt (belangrijk!). Een groot vel papier kun je overal ophangen, maar denk ook aan andere opties. Hang je afbeeldingen bijvoorbeeld met magneten op de koelkast in de keuken, behang de deur van je toilet, maak een bureaubladachtergrond op je laptop, maak een foto voor op je telefoon of print het op je hoofdkussen (ok, die laatste is misschien wat overdreven). Anyway, wees niet bang om het aan te passen en koppel er concrete (kleine) stappen aan. Vergeet hierbij vooral niet om plezier te hebben, want wat is er nou leuker dan bezig zijn met jouw eigen dromen?

Voel jij dat je toe bent aan verandering in je leven, maar loop je ergens op vast? Misschien kunnen wij je verder helpen. Hier vind je meer informatie over onze coachingsessies.  

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:


 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch