Meteen naar de inhoud

Truffels en paddo’s: wat is het verschil (en zijn ze legaal?)

Wanneer ik zeg dat we bij HOLY shit. truffelceremonies verzorgen, hebben mensen daar zeer uiteenlopende en vaak grappige beelden bij. Iemand vroeg eens of dat niet slecht is voor de lijn, als ik zo veel truffels eet (#chocoladetruffels) en iemand anders dacht dat het ging over truffels voor door de pasta. Misschien is het ook wel goed dat nog niet iedereen bekend is met de magic truffels waarover ik het heb, want het zijn medicijnplanten die serieus mogen worden genomen.
Door: Jenneke van Genechten

Je hebt paddenstoelen en je hebt paddenstoelen. Zo heeft de natuur bepaald dat sommige van die paddenstoelen lekker zijn voor in de soep (#champignons) en dat andere paddenstoelen ook eetbaar zijn, maar in plaats van je maag je geest vullen. Deze paddenstoelen bevatten bewustzijnsveranderende stofjes die ervoor zorgen dat je hersenen op een andere manier gaan werken. Op een geestverruimende manier. Echter, het is niet de bedoeling dat we die massaal door de soep gooien, dus die groeien op andere manieren en hebben een herkenbaar uiterlijk. Slim van Moeder Natuur. Geen zorgen, je vindt ze niet op de Brunssumerheide.

Het verschil tussen de paddo en de truffel

In 1993 opende de eerste smartshop van Nederland haar deuren en een jaar later werd gestart met de verkoop van magic mushrooms. Hoewel psilocybine volgens de Opiumwet verboden was, zat er een maasje in de wet. De drug Khat (of Qat, een plantje met een stimulerende werking) mocht in verse vorm, dus alleen de bladeren, wél verkocht worden. Pas als het middel wordt bewerkt, wordt het als illegaal beschouwd. Dat gaf ruimte om verse paddenstoelen ook gewoon te verkopen, zolang ze niet gedroogd of anderzijds bewerkt werden. Dit wisten de smartshops te rekken tot 2008, toen de verkoop en teelt van paddo’s definitief werd verboden na een aantal incidenten met toeristen. Tijd voor een nieuw maasje in de wet: de truffel. Truffels vallen plantkundig gezien niet onder de categorie paddenstoelen en zijn daardoor niet illegaal volgens de Opiumwet. Een paddo groeit namelijk boven de grond en de truffel groeit onder de grond, als het bijproduct van de paddo. Zoals een eekhoorn noten voor de winter hamstert, zo bewaart de paddo voeding in knollen onder de grond: de truffel. Beide bevatten de werkzame stoffen psilocybine en psilocine, die zorgen voor het psychedelische effect. Het verschil is dat truffels een lager vochtgehalte hebben (rond de 10%) en daardoor harder zijn. Ze zijn ook een stuk consistenter wat betreft de concentratie psychedelische stoffen. Qua intensiteit wordt vaak gezegd dat paddo’s een heftiger effect hebben dan truffels, maar dat mag in perspectief worden geplaatst. Vergeleken met verse paddo’s zijn truffels sterker omdat ze minder vocht bevatten. Dat maakt ook dat paddo’s die gedroogd worden veel gewicht verliezen aan vocht, waardoor je er meer van nodig hebt om tot een ceremoniële portie te komen. Wanneer een gram truffels naast een gram gedroogde paddo’s wordt gelegd, zal de paddo daardoor sterker zijn. Echter, de psychoactieve ingrediënten zijn hetzelfde dus is er feitelijk geen verschil in werking wanneer zaken in perspectief worden geplaatst. De reden dat mensen paddo’s toch graag gebruiken is omdat ze het leuk vinden ze zelf te kweken, hoewel dit tegenwoordig ook kan met magische truffels.

Is het verslavend?


Neen.
Wanneer psilocybine wordt ingenomen, wordt het omgezet in psilocine, die vervolgens inwerkt op serotoninereceptoren in de hersenen. Psilocine is structureel gelijk aan serotonine (5-HT) en heeft geen significant effect op de dopaminereceptoren. Om deze en andere redenen is psilocine niet een verslavende stof en is ze niet dodelijk. Door de jaren heen is bovendien er veel onderzoek gedaan naar de schadelijkheid van magische truffels. Er is tot nu toe niet één studie bekend waarvan de conclusie luidt dat de werkzame stof gevaarlijk is. Uit Nederlands onderzoek is gebleken dat de werkzame stof niet geassocieerd is met geestelijke of lichamelijke verslaving, maar juist met een verandering in de persoonlijkheid op lange termijn. Mensen zouden vriendelijker, opener en extraverter worden.En hiephoi! Dat is precies waarom we bij HOLY shit. truffelceremonies therapeutisch faciliteren. Er zijn écht langetermijneffecten in je persoonlijke ontwikkeling. Therapeutisch wil zeggen dat er een intentie zit om te willen leren; om zichzelf te leren kennen en zijn/haar gedrag, gedachten en gevoelens te leren begrijpen en zaken die op welke holistische laag dan ook vastzitten in het systeem te transformeren of los te laten. Er is een verschil tussen ‘voor de leuk trippen op drugs’ en ‘therapeutisch reizen op plantmedicijnen’. Op beide hoeft overigens geen oordeel te zitten.

Zou je graag deelnemen aan de truffelceremonie? Dan kan dat eens per maand bij en vooraf ingeplande ceremonie via deze link, of met je eigen gezelschap in privé-setting via deze link. We hebben een privé Facbookgroep met meer informatie. Stuur een mailtje en we zetten je erin! Info@holyshit.nl

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:


 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch