Meteen naar de inhoud

Uit je hoofd, in je lijf. Hoe doe je dat?

“Ga nou eens even uit je hoofd!”
Ja, lekker makkelijk gezegd. Maar hoe dóé je dat dan als je je hele leven hebt geleerd om juist ín dat hoofd te zitten? Waarom wil je meer in je lijf en welk mechanisme zit in de psychologie achter het vele denken? Komt goed. Adem in en adem uit.
Door: Jenneke van Genechten

Nee, serieus. Adem eens even diep in en uit als je dit leest. Voel je hoe de adem je buik instroomt? Of kun je je voeten voelen op de vloer? De temperatuur van je handen? Pijn in je nek of ergens anders? Dát is voelen, there you go. Het fysieke voelen is de eerste stap bij het uit je hoofd gaan en meer in je lijf komen.

Waarom willen we onbewust niet voelen?
De reden dat we zo massaal in ons hoofd zitten, is niet eenzijdig. Ja, het komt doordat we in een drukke maatschappij leven die veel van ons vraagt. Ja, het komt doordat we van onze ouders hard moesten werken vroeger. Ja, het komt doordat we een prestatiedrang hebben en onze eigen lat altijd te hoog leggen. Allemaal opties. Maar de reden dat we vatbaar zijn voor die druk van buitenaf (en van binnenuit!) is in de meeste gevallen deze: we willen bepaalde zaken niet voelen, en dus gaan we denken. Wie in het hoofd zit, is (schijn)veilig. In het lijf zitten heeft waarschijnlijk in het verleden geleid tot het voelen van zaken die we als onaangenaam ervaren: liefdesverdriet, niet goed genoeg zijn, leegte, eenzaamheid, depressie, angst, je te dik voelen, etcetera. Het is veel fijner om dat te blokkeren en lekker in dat hoofd te gaan!

Sluit zometeen even je ogen en voel welke fysieke sensaties te allemaal kunt opnoemen. Dat mag van de hak op de tak gaan. Van kramp in je kuit tot jeuk aan je neus en tintelingen in je vingers. Toe maar, en neem er echt even de tijd voor voordat je verder leest.

Van fysiek naar emotioneel voelen

Het fysieke kunnen de meesten van ons best aardig waarnemen. Dat is nog een beetje concreet. Maar dan: hoe voel je emoties? Die liggen immers op een andere laag. Het zijn de gevoelens die je een unheimisch gevoel geven. Dat je liever wegstopt door te gaan eten, scrollen of netflixen. Bezig zijn met denken is dan aantrekkelijker, zelfs als je daardoor oppervlakkiger gaat ademen en stresshormoon aanmaakt. Alles beter dan iets vervelends voelen, toch? No more! In de module Uit je Hoofd, in je Lijf van HOLY shit. Academy leer je hoe je het alert zijn/scherp zijn loslaat en beter leert vertrouwen op de gevoelens en signalen van je lichaam. Doe je mee?

Je kunt alvast naar deze meditatie luisteren om beter te leren voelen.
Daarna kun je je hier inschrijven voor de module.

Liefs,
Jenneke

5 4 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:


 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch