Meteen naar de inhoud

Tandenknarsen? Dit zegt het en zo kom je er vanaf!

Meestal komen we erachter dat we ’s nachts knarsen doordat iemand anders ons daarop wijst of als we vaak wakker worden met hoofdpijn/kaakpijn. Je kunt het ook zelf ontdekken; kijk maar eens in de spiegel naar je tanden. Zijn ze mooi recht of lopen ze schuin en passen ze perfect in elkaar als je je kaak naar voren beweegt? Misschien is het heel normaal geworden voor je, maar het is helemaal niet gezond! Tandenknarsen kan wijzen op stress, én je kunt er vanaf komen. Liever vandaag dan morgen zelfs. Lees hier waarom.

 

Allereerst kun je heftige gebitsproblemen krijgen als je voor een langere periode knarst. Je schuurt hierbij met kracht je kiezen over elkaar en/of klemt de kaken strak op elkaar. Sommige mensen zuigen daarbij ook hun tong vacuüm waardoor er knarslijnen in de kiezen ontstaan. Een ander woord hiervoor is bruxisme. Ja, tandenknarsen is écht een aandoening! Je lijf wil je iets vertellen; tijd om ernaar te luisteren. Schrale troost: één op de tien doet het. Maar als negen mensen stenen eten wil dat ook niet zeggen dat iets normaal of gezond is.

Oplossingen, om je mind alvast te easen

Een bitje op maat laten maken bij de tandarts is de eerste stap. Niet omdat het iets oplost maar omdat het meteen je tanden beschermt. Tandenknarsen is namelijk niet 1, 2, 3 verholpen, dus zolang je bezig bent dit te transformeren wil je beschermde tanden. Verminder ook het gebruik van kauwgom, cafeïne en alcohol. Daarnaast wil je twee dingen doen: kaakfysiotherapie voor het fysieke stuk (lees: oefeningen en losmaken) en psychotherapie voor het emotionele stuk. Die laatste met name omdat er blijkbaar een stressor zit die zorgt voor onrust. Je hebt relaxatie nodig en inzichten in de bron van het aanspannen.
Botox is ook nog een optie volgens sommigen, maar wij van HOLY shit. zouden geen lichaamsoneigen stoffen aanraden omdat we geloven in het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

 

Achterliggende oorzaak

’s Nachts verwerken we waar we overdag niet de ruimte voor nemen. Als jij niet bewust je stress of emoties doorvoelt, doet je lijf het wel voor je tijdens je nachtrust. Ook angst en woede lokken tandenknarsen uit, en vaak komt het voor bij ambitieuze of hyperactieve mensen. Knarsen is dus een manier van ontladen. Een gezondere manier is bijvoorbeeld huilen, lachen, schreeuwen, uitspreken wat je dwars zit, shaken, zweten en meditatief doorvoelen van wat er speelt.
Je lichaam gebruikt het tandenknarsen misschien al jarenlang als uitlaatklep, dus verwacht niet binnen een dag verandering. Geef het tijd, maar blijf er wel aandacht aan geven. Probeer overdag meerdere keren stil te staan bij je kaak- en mondgebied en het bewust te ontspannen door je kaken los te masseren en ze van elkaar te halen. Je mond helemaal openen haalt ook wat spanning weg. Het voelt in het begin raar om je tong gewoon te laten zweven zonder deze vast te zuigen (want wat doe ik met al dat speeksel?) maar weet dat je je lichaam helpt te helen door dit elke keer te doen als je opmerkt dat je het weer doet. Als je dan toch een minuutje je kaken masseert, kun je net zo goed even bewust voelen waar je gestrest over bent en waar je dat overal voelt in je lichaam. Door er wat aandacht aan te schenken, voelt het zich gezien en zal het minder aan je trekken. Diepere stressoren en trauma’s zul je echter met psychotherapie moeten helen, anders vindt je lichaam een andere manier om het te ontladen zonder dat je het probleem bij de bron aanpakt. Bij HOLY shit. kun je terecht voor één-op-één therapiesessies.

Hoe ontdekte jij dat je ’s nachts knarst? En wat doe jij ertegen?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jamile
Jamile
2 jaren geleden

Heel handig artikel, bedankt! Ik merkte het doordat een vriendin me er op wees toen ik bij haar logeerde, en ook de tandarts zag het. Zelf merk ik het nu doordat ik ook overdag spanning in mn kaken voel, en pijn die trekt van mijn nek naar mijn hoofd, wat voor erge migraine zorgt. Ik ga zeker wat doen met de tips in dit artikel

Misschien ook interessant:

Workshop ademwerk begeleiden

Heb je zelf de oneindige magie van verbonden ademwerk al eens ervaren en lijkt het je fijn om andere mensen te begeleiden in hun processen? Dat kan bij HOLY shit.! In de dagworkshop op zaterdag 15 augustus leer je hoe je ademsessies kunt begeleiden in afstemming met de ander. Met dit certificaat ben je ook bevoegd om bij HOLY shit. ademsessies te begeleiden. Als je hier interesse in hebt kan deze workshop tevens de start zijn van een traject tot begeleider bij truffelceremonies.Door: Jenneke van Genechten Wat kan ik verwachten? De workshopdag duurt van 12:00 uur tot 20:00

Lees verder

 

2
0
Laat hier een reactie achter!x