Jennefer strijdt tegen clusterhoofdpijn:

“DankZij magische truffels kreeg ik mijn leven terug”

 

Clusterhoofdpijn, ook wel Hortons Neuralgie genoemd, wordt omschreven als een van de ergste pijnen die je kan ervaren. Dat kan Jennefer Muyres bevestigen. Ze was zestien toen ze haar eerste aanval kreeg, maar niemand had toen van clusterhoofdpijn gehoord. “Mijn aanvallen werden weggeschreven als migraine, maar er is een flink verschil: cluster is zeldzamer en wordt ook wel zelfmoordhoofdpijn genoemd. Niet voor niets noemen wij de aanvallen ‘Het Beest’.” Ze ontdekte echter iets waarvan ze nooit voor mogelijk had gehouden dat het haar intense hoofdpijnen zou weghouden: magic truffels als medicijnplant.
Door: Jennefer Muyres en Anne Lindelauf

Jennefer: “Bij mij bouwen de aanvallen binnen een kwartier op van pijn naar extreme pijn, en binnen dat kwartier moet ik snel handelen door een spuit te zetten of zuurstof te pakken. Als het kwartier om is en ik heb niks gedaan, ben ik mezelf niet meer en kruip ik jammerend over de grond. Vroeger sloeg ik mijn hoofd tegen de muur en gilde ik het uit alsof ik in brand stond. Ik schaamde me vreselijk en was altijd bang om het te krijgen in het bijzijn van anderen.”

De kenmerken van clusterhoofdpijn

Er bestaat een episodische vorm en een chronische vorm van clusterhoofdpijn. “Ik heb ‘gelukkig’ de episodische variant, met rustpauzes van enkele maanden tussen de pijnperiodes. De aanvallen bouwen op van om de dag tot acht keer per dag en duren tussen de vijftien minuten en drie uur. De hoofdpijn ontstaat aan één kant van het gezicht, achter het oog en de slaap en straalt uit naar kaak, nek en kiezen. Aan de pijnkant wordt het oog rood, tranend en hangend en krijg je een loopneus. Rustig blijven liggen is onmogelijk en je gaat overmatig transpireren,” zegt Jennefer. Vraag je je af of jij hier ook aan lijdt? Meer informatie over clusterhoofdpijn vind je hier.

Bevallen deed minder pijn

“Toen ik zes jaar geleden in het ziekenhuis lag om van mijn zoon te bevallen, heeft de verpleegkundige me naar huis gestuurd, omdat ze niet geloofde dat de bevalling begonnen was! ‘Als je echt weeën hebt meid, dan zat je er wel anders bij hoor!’ Na twintig jaar clusterhoofdpijn ging ik heel anders om met pijn. Dat moest wel want anders had ik tijdens een aanval uit wanhoop mezelf iets kunnen aandoen. Pas toen ik ging persen, kan ik zeggen dat de pijn in de buurt kwam van mijn clusteraanvallen.”

In elkaar geZakt in het pretpark

De periodes komen uit het niets, soms door stress of de wisseling van seizoenen. Triggers zoals felle zon en alcohol moeten vermeden worden in zo’n periode, dus gezellig op het terras met vriendinnen zit er niet in voor Jennefer. “Leuk is anders en soms liet ik me toch verleiden om leuke dingen te doen. Je wil af en toe ook gewoon leven! Met als resultaat dat ik wel eens in elkaar ben gezakt in een pretpark met mijn zoontje van vijf erbij. Hij legde aan de beveiliging uit dat mama ‘klustingpijn’ had en even niet kon praten.”

Clusterhoofdpijn-vrij door paddenstoelen

De oorzaak van clusterhoofdpijn is grotendeels nog onbekend. In de hypothalamus, een deel van je hersenen, wordt verhoogde activiteit gemeten tijdens die aanvallen. “Toen hoorde ik over een documentaire waarin clusterpatiënten door het gebruik van psychedelische middelen Het Beest konden temmen. Ze experimenteerden zelf met doseringen en probeerden zo grip op de ziekte te krijgen. De paddenstoelen zouden ervoor zorgen dat men lange tijd helemaal clustervrij was! Allright then, ik was voorzichtig enthousiast. Ik had jaren eerder met vriendinnen gereisd met truffels en daardoor was de drempel voor mij iets minder hoog. Natuurlijk doe je zoiets niet zonder voorbereiding en kennis! Ik nam de truffels samen met mijn vriend en na het reizen was niet alleen de cyclus afgebroken, de pijn is een jaar volledig weggebleven. Ik zat in de zon op het terras, genoot van festivals zonder op de EHBO te belanden… Wat een bevrijding!”

Het beest de baas

“Inmiddels ben ik een vrouw van 36 en durf ik te zeggen dat ik dankzij magische truffels mijn leven terug aan het krijgen ben. Door een of meerdere keren te reizen kan ik de gehele cyclus doorbreken. Het Beest meldt zich regelmatig, maar ik weet nu dat ik de strijd win. Ik hoorde dat microdosering preventief kan helpen, dus dit wil ik gaan uitproberen. Mijn neuroloog luistert ondertussen aandachtig naar mijn ervaringen. Ze vindt het niet wetenschappelijk onderbouwd maar staat er ook niet negatief tegenover.
Ik geniet van de ervaringen en de inzichten die ik krijg tijdens een reis. Zo heb ik een keer contact gehad met Het Beest, en het bekeken zonder pijn. Dat was een hele gekke ervaring, maar zorgde ook voor een stukje acceptatie. Ik voel me dankbaar.”

Ook last van clusterhoofdpijnen en nieuwsgierig naar een truffelceremonie onder deskundige begeleiding?  Bij HOLY shit. helpen we je graag; lees hier meer.

Waargebeurd verhaal – candida: de stille sluipmoordenaar

Waargebeurd verhaal - Candida: de stille sluipmoordenaar    11 november 2016 Afgelopen jaren ben ik me er steeds bewuster van geworden dat ik niet op hetzelfde energiepeil zat als hetgeen ik voelde dat ergens aanwezig zou moeten zijn. Dat werd in mijn...

Waargebeurd verhaal: “Ik ben chronisch ziek na een tekenbeet”

Waargebeurd verhaal van Shannon: "Ik ben chronisch ziek na een tekenbeet" Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen: chronisch ziek worden. In 2005 vond ik een tekenbeet in mijn borst. Zijn hoofd was in mijn lichaam blijven zitten. De huisarts zei dat ik mij geen...

Waargebeurd verhaal Bart: “Ik werd seksueel misbruikt”

Waargebeurd verhaal van Bart: "Ik werd als jongetje seksueel misbruikt" Al lange tijd ben ik op zoek naar een manier om iets te mogen doen met de blokkade in mijn onderbuik en op seksueel gebied. Door operaties in mijn puberteit en misbruik op latere leeftijd is dat...

Jennefer (36) strijdt tegen clusterhoofdpijn:

Jennefer strijdt tegen clusterhoofdpijn:“DankZij magische truffels kreeg ik mijn leven terug”   Clusterhoofdpijn, ook wel Hortons Neuralgie genoemd, wordt omschreven als een van de ergste pijnen die je kan ervaren. Dat kan Jennefer Muyres bevestigen. Ze was...

Leven na een herseninfarct: eenzaamheid en groei

Leven na een herseninfarct: de eenzaamheid en de groeiRuim 13 jaar geleden, toen Carmen nog met haar gezin in Zeeland woonde, werd ze getroffen door een herseninfarct. “Wat was dat een schok en wat heb ik me rot gevoeld. Sinds kort heb ik dit rot voelen een naam...

Waargebeurd verhaal Christel: “Ik heb anorexia”

Waargebeurd verhaal: “Ik heb anorexia”Een eetstoornis gaat niet over eten “Ik kijk in de spiegel. Ik zie een meisje van 21 jaar, terwijl er een volwassen vrouw had moeten staan. Bleke huid. Botten steken uit. Tranen in mijn ogen. Rug gebogen. Dof haar.  Lichaam gevuld...

Plan van aanpak: Dealen met je eetprobleem

Plan van aanpak: Dealen met je eetprobleem Hoppa! De helft van het werk zit er al op. Je hebt namelijk én erkend dat je een eetprobleem hebt, én je voelt dat je er iets mee wil doen. Erkenning en motivatie zijn de twee key ingedients voor heling. Maar hoe verder nu?...

Stress verminderen is lang niet zo moeilijk als je denkt

Stress verminderen; hoe dan?! Altijd net te laat voor afspraken, continu een gevoel van stress, gesloopt aan het einde van de dag en net iets prikkelbaarder dan je zou willen. Je kunt nog net tijd vrij maken om te poepen. Herkenbaar? Dan is het drastisch tijd om je...

Meer balans: quick fix tips voor heftige emoties

Quick fix voor heftige emoties Herkenbaar? Je voelt je intens verdrietig, boos of geïrriteerd en kunt het maar niet van je af schudden. Het beheerst je emoties dusdanig dat je je dag niet lekker doorkomt en je misschien wel heftiger op anderen reageert dan je zou...
X