Meteen naar de inhoud

Hoe ‘spiritueel’ is trouwen eigenlijk nog?

“Daar stonden we dan, voor een altaar in het bos. Onze families en vrienden zaten mild verbaasd te kijken naar de uitgestalde voorwerpen; een bezem, kaarsen, kommetjes met water en aarde, en een gevlochten koord. We hadden dan wel al een krabbeltje gezet in het gemeentehuis, maar de ceremonie zou de liefde pas echt bezegelen. Die ging er alleen niet zo traditioneel aan toe…”

Waarom trouwen we in Nederland nog? Het gros van de mensen kijkt er niet meer van op als je een huis koopt of kinderen neemt zonder in het huwelijksbootje te stappen. Voor sommigen is het een praktische aangelegenheid zelfs, of een financieel ‘dingetje’. Daar is niets spiritueels meer aan, in hoeverre dat dan ooit de bedoeling was. Toch zijn er nog groeperingen en culturen die trouwen wél zien als een spirituele aangelegenheid waarbij liefde centraal staat.

Hoe Kelten, druïdes en wiccans trouwen

De oude Kelten hadden allerlei tradities, die verschilden per dorp of clan.
Moderne druïdes en wiccans namen deze over en gaven er hun eigen draai aan. Er is veel informatie te vinden over de waslijst aan goden die aan elk natuurverschijnsel gekoppeld werden, maar voel je vrij om die zo letterlijk te nemen als je zelf wilt. In deze culturen kun je de verbintenis met je wederhelft aangaan middels een handfasting, waarbij een koord op een speciale manier rond jullie handen wordt geknoopt om het huwelijk te verzegelen.

Het handfasting ritueel

 “Voor ons voelde dat traditionele huwelijk een beetje afstandig, waar dat hand-binden juist een soort fysieke representatie was van onze connectie. Letterlijk onze levens aan elkaar knopen dus.”
Het mooie is, er móet helemaal niets rondom dit ritueel. ‘Doe waar jullie je goed bij voelen en maak het persoonlijk’, is het devies. Lijkt je wel wat?
Om je even wat ideetjes te geven: Je kunt beginnen met het maken van een cirkel, waarin je ritueel plaatsvindt. Om met een schone lei te beginnen veeg je de cirkel schoon met een – liefst heel hekserige – bezem. Maak gebruik van de elementen: aarde, water, vuur, lucht. Die vragen we om ons te beschermen, en bedanken we aan het eind van de ceremonie. Het hand-binden zelf is simpel: de ceremonieleider vraagt jullie elkaar de hand te geven en knoopt het touw eromheen. Nu zit je spiritueel ‘aan elkaar vast.’ 

www.huur-een-druïde.nl?

Ja, je kan écht een druïde inhuren om je handfasting uit te voeren. Die zullen met liefde een ceremonie met je samenstellen, want er is geen grote Druïdebijbel dus ook zij staan open voor jouw wensen.
“Wij vroegen twee vrienden om dit met ons te doen, en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Het was ongelofelijk persoonlijk, inclusief tranentrekkende speeches, oprechte liefde, en een gezellig beetje klunzigheid (“Heeft er iemand een aansteker?” – net wanneer die rituele kaars aan moet.)”
Spiritualiteit terug in het huwelijk? Dat kan iedereen dus, op een lekker creatieve, unieke en eigenwijze manier.

Foto’s: Steven Schiffeleers

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Misschien ook interessant:

Vlog: truffelervaringen bij HOLY shit.

Aan het woord vijf reizigers over hun truffelervaringen. Ze kwamen bij HOLY shit. voor truffelceremonies in het kader van inzichten krijgen over eigen gedrag, en het oplossen van oa. angsten, depressies, traumaproblematiek en levensvragen. Wat kwamen zij hier halen? En hoe gaat zo’n innerlijke reis eraan toe? Deze truffelervaringen kun je ook terugvinden op ons YouTube-kanaal.  https://www.youtube.com/watch?v=fmzAEfTs_SE&feature=emb_logo

Lees verder

 

0
Laat hier een reactie achter!x
nl_NLDutch